t



 

Katja har laget deilig fetaost.

De tre tyske seterguttene stortrives på hemsen i seterbua.

Melka smaker godt!

Og melkebartene er på plass!

Ny seterdrift i Muggedalen

TEKST: ARNE HEIMESTØL
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN

På nytt er det seterdrift i Hedalen. Gudmund Stugaard har bygd vei, fått på plass aggregat og melketank og tilsatt tysk budeie. Nå stortrives folk og dyr på den nyåpna setra, og turister og bygdefolk ønskes velkommen til Muggedalen.

Tysk familie på setra

Ni velstelte telemarkskyr og en kalv kom til Muggedalen sist fredag. Katja Langensteiner har sammen med familien flyttet til seterbua.  Den tyske budeia har tidligere jobbet både på ei veiløs seter i Sveits og på ei seter i Oppdal. Det var sønn til Gudmund, Peder Olav, som kom i kontakt med henne.

Katja og sønnene Thilo (8 år), Peter (10 år) og Nils (11) kom til Hedalen i slutten av juni. Ektemannen Paul kom for ei uke siden. Før de flytta på setra, bodde de på gården Nordre Flaten. Dette er gården setra hører til, og Gudmund kjøpte stedet for få år siden.

--Jeg er svært glad for å ha fått denne oppgaven, forteller Katja til Hedalen.no. Barna stortrives på setra, og når vi nå har fått slikt flott vær, fryder de seg over å kunne bade i Muggedøla.

--Disse ungene har svært lett for å komme i kontakt med kuene, sier Gudmund. Og dyra trives svært godt sammen med dem.

En av guttene henter en kopp. Ei ku står helt i ro når gutten vil håndmelke kua. Og den varme melka smaker godt, forsikrer gutten til oss.

Katja har laga fetaost og lar oss smake på denne. Og hun viser stolt fram tilbakemeldinger fra melkeleveranser til meieriet. Fettprosenten på melka har gått opp den siste uka, og kvaliteten på setermelka er ellers utmerket. Det er ingen tvil om at budeia fra Tyskland kan sitt fag.

Kulturhistorie

--Jeg vil berømme kommunen, fylket og meieriet for at de så raskt ble med på dette tiltaket, sier Gudmund. En 200 meter lang vei opp til setra måtte til for å få tankbil på plass. Dette var ikke så enkelt, for her måtte vi krysse ei freda elv. Men tillatelse fra både fylke og kommune kom raskt på plass. Og at meieriet tre ganger i uka kjører til Muggedalen for å hente melk fra den aggregatdrevne melketanken, er jeg imponert over.

Juniværet var en større utfordring for 81 år gamle Stugaard. Den driftige bonden fikk laga vei, men store nedbørsmengder gjorde at veistubben ikke ville tørke så fort han hadde håpet.

--Det er ikke økonomisk gevinst som gjør at jeg har satt i gang dette tiltaket. I barne- og ungdomsåra var jeg setergutt i Muggedalen. Nå er det 40 år siden det har vært aktiv seterdrift her, og da Peder Olav tente på ideen, satte jeg i gang.

--Men er ikke du 81 år og pensjonist, lurer vi på? --Han tenkte nok på noe av det samme, en doktor som skulle hjelpe meg etter et beinbrudd jeg hadde for noen år siden. --Det er vel ikke så farlig dette her, for en som kan pensjonere seg, ville han trøste meg med.

--Nåja, svarte jeg, --pensjonisttilværelse har jeg ikke tenkt på!

Det tror vi bygda skal være glad for. Gudmund driver økologisk jordbruk, og med sin store interesse for kulturhistorie knyttet til blant annet Muggedalen, er han en ressursperson vi bør ta godt vare på.

--For meg er det stort å kunne fortelle barn om hva jeg opplevde som barn og ungdom i Muggedalen. Enda større er det å kunne ta noen med og oppleve å for eksempel få fisk i elever og vann slik jeg gjorde det som smågutt.

--Men tenker du å fortsette med seterdrift neste år også? --Ja, det håper jeg å kunne gjøre. Katja kommer gjerne igjen, og det hadde vært fint å få til ei seter der vi kunne lage våre egne produkter, foreksempel ost.

Dette året vil den nyåpna setra i Muggedalen være i drift til første uka i september.


 

Nettsideansvar: | Arne Heimestøl |