t



Publisert:  10.11.06

 

 

Samarbeid med Ringerike kommune om felles legetjeneste på Nes i Ådal

Saksbehandler:  Ole Herman Aamot

Saksopplysninger:

Kommunen har i november 2004 mottatt slik anmodning:

Følgende kommunestyremedlemmer ber rådmannen utrede dette til kommunestyrets møte i desember 2004, evt. januar 2005:

  1. Samarbeid med Ringerike kommune om legetjeneste knyttet til Nes legesenter, der Sør-Aurdal kommune knytter den siste legehjemmelen til dette senteret, uten at vi derved permanent overfører hjemmelen.
  2. Samarbeid om legevakt knyttet til Ringerike ut fra naturlig geografisk inndeling.

Brevet er under skrevet av 12 kommunestyremedlemmer.

En har tatt kontakt med Ringerike kommune for å drøfte mulighetene for legesamarbeid. Det er avholdt to drøftingsmøter, og i møte 11.03.05 ble det enighet mellom partene om utkast til avtale. For Sør-Aurdal sin del har en tatt forbehold om kommunestyrets godkjenning av rammevilkårene. En forutsetter at det er det politiske innhold som skal behandles, og ikke avtalen.

Våre leger er orientert om at legesamarbeid med Ringerike kommune utredes. Kommunelege I deltok også i det første møte, som var av gjensidig orienterende art.

Hovedelementene/rammevilkårene i samarbeidet er:

  • Ringerike kommune og Sør-Aurdal kommune etablerer samarbeid om en 100 % fastlegestilling på Nes i Ådal. Behovet for stillingen baseres på for tiden omtrent 500 pasienter fra Sør-Aurdal og 700 pasienter fra Ringerike, samt at legen skal ha bistilling i Ringerike, fortrinnsvis ved sykehjemmet på Nes. Kommunal bistilling er beregnet til en hel dag i uken; 7,5 timer fordelt på to dager. Pasientantallet fra Sør-Aurdal tilsvarer pasienter på vakant hjemmel.
  • De økonomiske vilkårene er basert på at legen tilbys såkalt 0-avtale. Det betyr at kommunene dekker kostnadene med drift av legesenteret, inkludert husleie, forbruksmateriell og lønn til hjelpepersonalet. Driftstilskudd utbetales da ikke til legen.
  • 4/5 av driftskostnadene fordeles mellom kommunene utfra registrerte pasienter fra de to kommuner.
  • Ringerike kommune skal årlig fremlegge budsjett og regnskap. Derved vil en ha tallunderlag for budsjettarbeidet i respektiv kommune.
  • Legen skal delta i Ringerikes legevaktordning. Innbyggerne i Sør-Aurdal bruker legevakt i Valdres som før.
  • Avtalen kan av begge parter sies opp med ett års varsel.
  • Samarbeidet skal evalueres årlig gjennom fellesmøte.
  • Ringerike kommune, som vertskommune, inngår avtale med legen.

Samarbeid med Ringerike kommune vil avvike fra vedtatt struktur, sak 01-0024. Vedtaket har slik ordlyd:

  1. Legetjenesten bygges opp i egen kommune, ved plassering av alle driftsavtalehjemler ved legesenteret i Bagn.
  2. Hedalen legesenter skal snarest bemannes 3 hele legedager i uka.

 

Vurdering:

Som kjent, har en ikke lykkes med å få besatt den tredje legehjemmelen. Våre to leger, som arbeider langt mer enn normaltid, har påtatt seg ansvaret for den ledige legestillingens listepasienter. Legene har en økonomisk kompensasjon for meransvaret.

Kommunelegen på Nes skal nå gå av på grunn av oppnådd aldersgrense, og stillingen har vært lyst ledig uten at en fikk noen søker. Ved å slå sammen pasienter på vakant hjemmel i Sør-Aurdal og pasienter fra Ringerike knyttet til legesenteret på Nes, til sammen 1 200 pasienter, gir det grunnlag for en legestilling. En regner med at søkere er opptatt av at det er et tilstrekkelig pasientgrunnlag. Det synes derfor uaktuelt å basere samarbeidet på to stillinger, da det etter all sannsynlighet vil vanskeliggjøre rekrutteringen.

Legen tilbys vilkår etter såkalt 0-avtale. Dette er samme avtaleprinsipp som gjelder for våre leger, og som ellers er vanlig i mange distriktskommuner. Samarbeidet innebærer at kommunen kjøper legetjeneste av Ringerike kommune.

En har til nå ikke mottatt budsjettforslag for fellestjenesten, men Ringerike kommune antyder at Sør-Aurdal sin andel av kostnadene neppe vil bli vesentlig mer enn basistilskuddet, dvs. omtrent 155 000 kr i året. Basistilskuddet er fra 01.07.04 fastsatt til 311 kr pr. pasient pr. år, jfr statsavtalen (ASA 4301).

Det er likevel vanskelig å beregne hva de økonomiske konsekvenser blir. Det avhenger av hvem som søker fastlege på Nes. Men mange innbyggere i Sør-Aurdal har fastlege i Ringerike, og for disse betaler kommunen basistilskudd. Samarbeid om felles legetjeneste fører ellers til at ekstrakompensasjonen til våre leger vil bli reforhandlet.

I forhandlingene har partene kommet til at en ikke bør endre kommunenes tilknytning til legevakt. Det betyr at alle innbyggerne i Sør-Aurdal fortsatt skal konsultere den felles legevakten i Valdres. Ved akutt behov for innleggelse, er det innarbeidet praksis at pasienter i ytre del av kommunen normalt blir transportert direkte til nærmeste sykehus, uten å måtte behandles først ved legevakten. Diagnosen er naturlig nok avgjørende for hvilke sykehus pasienten må sendes til. Legevaktsjefen i Valdres frarår klart at kommunen søker tilhørighet i to vaktdistrikter. Det vil kunne skape uklare ansvarsforhold mellom vaktdistriktene, spesielt i akuttsituasjoner.

En vil tilrå at kommunestyret godkjenner skissert samarbeid. 

Rådmannens forslag til vedtak:

  1. Kommunestyret godkjenner skissert samarbeid mellom Ringerike kommune og Sør-Aurdal kommune om felles legetjeneste på Nes i Ådal.
  2. Inntil videre baseres bemanningen ved Bagn legesenter på to legestillinger.
  3. Dersom en ikke skulle lykkes med å skaffe lege på Nes, gjelder vedtak i sak 01-0024.

Nettsideansvar: Arne Heimestøl |