Sist oppdatert: 23.03.2009 07:24

Hedalen sangkor går til "operaen"

KJELL IVAR VESTROM
 

Mange av sangerne i Hedalen sangkor deltar nå i et fellesprosjekt under ledelse av ”Musikkens venner”, for kor fra Hedmark og Oppland. Målet er å fremføre en semikonsertant del av Verdi’s LA TRAVIATA  på Hamar 19. juni i forbindelse med den årlige Kirsten Flagstad festivalen. Sammen med prosjektkoret vil anerkjente solister delta, foruten  Universitets symfoniorkester (Oslo) være medvirkende.

 

Som instruktør og repetitør i innøvningprosessen  er Tore  Mortensen, som er et kjent navn i kor og ikke minst innen operakretser. Han snakker for øvrig flytende italiensk, og det kan være en fordel da all sang foregår på dette opprinnelige språket! Korprøvene forgår ved Toneheim folkehøgskole på Ridabu ved Hamar.

 

Dette er en helt ny erfaring for de involverte fra koret i Hedalen, og etter første øvingsdag er det veldig stor entusiasme og glede over å få delta på dette prosjektene i bilene hjem igjen….

Her lyder det: ”Si, gli disse, eil mattadore alle giostre mosseil ple”…

 

Hvis dette fenger din interesse, ta kontakt med Kjell Ivar på tlf 41 84 70 70 eller email; kjellivar@vestrom.no... Det er plass til flere her og jeg lover; det er KJEMPEGØY!

La traviata

La Traviata (omtrentlig: «den falne») er en opera i tre akter av Giuseppe Verdi. Akt to består av to scener. En kan derfor finne operaen omtalt som fireakters. Librettoen av Francesco Maria Piave er basert på novellen La dame aux Camelias (Kameliadamen) av Alexandre Dumas den yngre. Den anerkjennes som en av operahistoriens fremste operaer, og har en enorm popularitet.

Operaen ble først oppført den 6. mars 1853 i Teatro La Fenice i Venezia, men var først en fiasko. Etter hvert oppnådde den imidlertid en svært stor popularitet.

Operaen handler kort og godt om selskapsdamen (prostituerte) Violetta Valery, og hvordan den fornemme faren (Giorgio Germont) til hennes kjæreste (Alfredo) forsøker å presse henne til å avslutte forholdet. Det vil skape skandale at sønnen er sammen med en selskapsdame. Violetta blir dødssyk, men alle rekker å tilgi hverandre før hun dør.

For å forstå historien må man ha et visst overblikk over 1800-tallets seksualmoral og visse realiteter i datidens England og Frankrike; Det var ganske vanlig for overklassens menn å ha elskerinner fra lavere klasser som de støttet økonomisk. Virksomheten lar seg utvilsomt klassifisere som prostitusjon, dog var det ikke snakk om gateprostituerte. Dette var profesjonelle selskapsdamer. Ikke ulikt dagens eskorter som ledsager sine kunder på festligheter og andre anledninger.

Alfredo Germont gjorde det som også i dag blir sett på som tabbe; å forelske seg i en man betaler for seksuelt samkvem.

(KILDE: wikipedia)