Sist oppdatert: 10.06.2010 06:47

Gallamiddag på Valdres folkemuseum 7. juni 2010

SUNNIVA BERG
 

Mandag 7. juni 2010 var det gallamiddag på den nyåpnede delen av Valdres folkemuseum. Personer fra alle de seks Valdres- kommunene var invitert, og selvfølgelig H. M Kong Harald og H. M Dronning Sonja. Alle gjestene hadde på enten bunad eller dress.


Foto: Gurid Skarstad // Kilde; Håkon Skarstad
Bildet er tatt tidligere på dagen den 7. juni 2010

Det hele startet med at vi dro til Bagn, for der var det bestilt felles transport, minibuss. Vi var på plass på Fagernes ca. halv åtte. Der sto vi utenfor den nye museumsdelen og ventet på at vi fikk komme inn. Etter noen minutters venting kom det to politimenn i flott uniform, med hatt og hvite hansker, og slapp oss inn.

Vi ble tatt imot av alle de seks ordførerne i Valdres, og de håndhilste på oss og ønsket oss velkommen. Det sto bordkart utenfor salen, der det sto navnene våre og hvor vi skulle sitte. Alle fant plassene sine, og vi satt og ventet i ca. 40 minutter før kongeparet kom.

Alle reiste seg og hørte på Jan Beitohaugen Granli spille fele – mens kongeparet gikk inn for å finne plassene sine.

Jeg hadde ingen panoramautsikt der jeg satt, bare utsikt utover Strandefjorden, men ikke mot Kongeparet, så jeg hørte heller etter hva som foregikk. Kongen fikk ei gave, skei med valdreslogoen, mens Dronninga fikk Valdres-nåla. De fikk også en skinnfell med Valdres-logoer som de kunne ha på hytta eller hvor de ønsket det.

Til forrett ble det servert sukkersyltet elg fra Månoåsen med smørfrisk-rømme og marinert tyttebær. Ragnhild Hemsing spilte fiolin mens vi ventet på hovedretten som bestod av Valdres-lam fra Øystre Slidre med ristede rotgrønnsaker, sjysaus, kanteføll og jordskokk purè. Maten generelt var god, men det Valdres-lammet var ekstremt godt!

Selvfølgelig var det underholdning mellom hovedretten og desserten. Da kom det to brødre fra Bjørgo, Sondre Håkon Kjøbli og Mikael Kjøbli, som spilte trekkspill for kongeparet og alle de andre gjestene som var bedt til bords.

Til dessert var det tilslørte bondepiker med rabarbra. Til pynt var valdreslogoen laget  i sjokolade. Det må ha tatt lang tid å lage nesten 120 slike.

Ordføreren fra Nord-Aurdal ønsket velkommet, og han og Fylkesmannen fra Oppland takket for vertskapet, god mat og en hyggelig kveld. Maten var herlig, og jeg satt veldig stor pris på at jeg ble invitert på noe slikt! Det var en hyggelig, minnerik kveld,  det er ikke hver dag man er på gallamiddag ;)