Sist oppdatert: 10.02.2011 19:58

Orientalske rytmer i Hedalen

GRETE SKOGLY
 

I helga fikk 16 frimodige damer i alderen 16 til 68 år innføring i magedansens grunnleggende prinsipper. Instruktør var Vigdis Bjørnøy fra Ålesund, nå bosatt i Oslo. Hun er fysioterapeut med spesiell interesse for magedans som hun har danset siden 1989.

 

Hun har bodd flere år i Tyrkia og Marokko, og på den måten fått mulighet til å utvikle interessen videre.

Vigdis kan fortelle at magedans praktiseres i mange land, men særlig i den arabiske verden. Den finnes i over 100 ulike former. Men utgangspunktet er Egypt, som regnes for å være utspringet og sentrumet. Det er også her den har utviklet seg mest.

Magedans er en sensuell dans, danset av kvinner, for kvinner (beklager herrer!). I den arabiske verden har de et sterkt kvinnefellesskap hvor dansen har en stor betydning. Menn har ikke adgang. De har til gjengjeld sitt eget fellesskap.


 

Magedans er morsomt, og gir i tillegg fin holdning, sterkere rygg og bedre selvtillitt.

Vigdis lærte oss å verdsette den kroppen vi har. Å ha noen ekstra kilo passer godt i magedans, for der er det en fordel med frodige kropper. Det skal tross alt ”disse” litt når vi beveger oss slik instruktøren vil. For å få en fin holdning må brystene løftes opp og fram, noe som ikke ligger helt naturlig for skandinaviske kvinner. Men nå har vi lært at det er greit. Å holde armene løftet over hodet er også uvant, og gir lett en følelse av å ta for stor plass. Men når man venner seg litt til det er det befriende. Lungene får bedre plass, og energien øker.

Ingen på kurset hadde nok tenkt på forhånd at magedans var enkelt, og vi fikk erfare at det var mye som skulle koordineres. Noen ble slitne og støle i muskler som sjelden er i bruk. Undertegnede opplevde å bli mest sliten i hodet. Magedans handler mye om teknikk, og det må trenes gjentatte ganger. Vi fikk innføring i små sirkler, store sirkler, åttetall, kamelbevegelse, egyptisk gange, shimmering” med mye mer (husker ikke mer i øyeblikket…..)
 
Ikke minst lærte vi at armene skal bevege seg som grasiøse vinger. Så, ser du et udefinerbart ”flyvende objekt” på himmelen i nærmeste framtid er det kanskje en av kursdeltagerne. Vi er nemlig veldig fornøyd med kurset og instruktøren, og har lyst til å fortsette treningen. Nytt kurs er også aktuelt etter hvert, muligens til høsten eller etter jul.

I ettertid kan vi si at vi lærte mye, men det gjenstår en del før vi klarer å danse med tebrett og lys på hodet, som de gjør i Egypt!