Sist oppdatert: 17.05.2011 20:20

Tale for dagen

TEKST: HEGE OG  OLAUG
FOTO: ARNE G. PERLESTENBAKKEN
 

Hei,-og gratulerer med dagen alle sammen!

 

 


HEGE:
Det er kjempegøy for oss å stå her i dag, 17. mai 2011 og holde denne talen til dere. Her i Hedalen har vi en lang tradisjon med tog fra skolen, ned til Hedalsheimen, bort til Bautahaugen, hvor en person legger på krans på bautaene, og så går vi tilbake til skolen. Hedalen Musikkorps spiller de kjente 17. mai sangene og alle synger og er blide. Her på skolen leker vi og har det sosialt. Ordet sosialt hører vi mye om i bygda vår. Ungdommene samler seg på fotballbanen eller i ballbingen for å spille. Å være sosial er viktig i en så liten bygd som Hedalen. Det er viktig å stå sammen. Sammen er vi sterke!!

Vi er her i dag for å feire grunnloven vår, som ble underskrevet av 112 menn på Eidsvoll 17. mai 1814. Sammen bygget disse 112 mennene opp grunnloven vår på idealer som frihet, likhet og brorskap, og sist men ikke minst på kjærligheten til sitt fedreland. Vi fikk ikke vår fullstendige frihet i 1814. Vi gikk inn i en union med Sverige med felles svensk konge, men vi fikk vårt eget storting og fikk endelig retten til å styre landet vårt selv. Nordmennene ble kjempeglade for det.


OLAUG:
Jeg leste et sted på Internett at hvis Henrik Wergeland skulle holde 17. mai tale for hele Norge, skulle han snakke til barna, om hvor viktig det er å holde i sitt eget flagg på 17. mai, hvor viktig det er å gå i tog. Det er også viktig å spise is og drikke brus. For 17. mai - det er barnas dag. Henrik Wergeland ønsket at alle skulle få lov til å gå i tog og hedre sitt fedreland. Jeg synes at alle barn fra ulike religioner og ulike kulturer skal kunne ha den samme glede som oss når vi feirer 17. mai.

Til forskjell fra mange andre land som feirer sin nasjonaldag med store militærparader, har vi i Norge valgt å vise fram vår stolthet og vårt framtidshåp, barna. Alle landets skolebarn går i tog om formiddagen hver 17. mai, med små norske flagg i hendene og fargerike faner som representerer klassetrinnene. Sånn har det vært siden det første barnetoget ble startet og fram til i dag, bortsett fra de 5 krigsårene fra 1940 til 1945. Da forbød tyskerne all slik aktivitet. De aller fleste skoler har egne skolekorps som er med å skape stemning og fest over opptoget.

Ja, vi elsker dette landet, er Norges nasjonalsang. Den er skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson og tonesatt av Richard Nordraak. Første versjonen av Ja, vi elsker ble trykt anonymt i Aftonbladet 1. oktober i 1859 under overskriften norsk Fedrelandssang. Første gangen sangen ble sunget offentlig, var på Eidsvoll i forbindelse med 50-års jubileet for Grunnloven. Ja, vi elsker, forbinder jeg selvfølgelig med 17. mai.

HEGE
Vi har snakket med folk fra forskjellige generasjoner og spurt hva de syntes om 17. mai. Da vi spurte småskolen, var svaret som forventet, at det de liker med 17. mai er at de kan spise all den isen de vil ha, gå i tog og synge sanger, og det er nettopp derfor synes vi det var imponerende at 3. klassingene visste hvorfor vi feirer 17. mai.
Vi liker 17. mai fordi det er en dag som hele bygda samles på ett sted og har det morsomt i sammen! Vi har også spurt den eldre generasjon, men vær klar over at den eldre generasjon for oss er mellom 40 og 60 år! De har sagt at 17. mai betyr mye for landet vårt og at vi fikk vår egen grunnlov var veldig viktig. De er ikke like interessert i is, brus og pølser, men at fokus blir satt på hvor viktig det er å ha en egen grunnlov for Norge.

Tusen takk for oppmerksomheten, og igjen gratulerer med dagen!