Sist oppdatert: 14.09.2012 20:22

Høsten – tid for matauke

OLAF ØDEGAARD
Årstidene i vårt land gjør at tida går fort, og at mange av oss ikke har tid til å kjede seg.

Vi må hele tida se framover og forberede oss og planlegge neste årstid.  Høsten som vi nå er inne i, er tida vi må bruke til å forberede vinteren, d.v.s. sørge for at vi har mat hele den tida jorda vår er dekket med snø. Dette gjelder både dyr og mennesker! Men både dyr og mennesker er forskjellige. Noen av oss har instinktet i oss at vi må samle mat for vinteren, mens andre er vant til å få maten servert fra dag til dag.

Jeg har tenkt å komme inn på en type matauke som er bedrevet i Hedalen og Hedalsfjella gjennom alle tider. Bærplukking er en aktivitet de fleste av oss har vært med på. 

Den bæra det finnes mest av i Hedalsskoga er nok vaccinium myrtillus, eller blåbær som vi kaller den her i distriktet.  Før i tida hadde nok blåbæra mye å si for matauken. Syltetøy og saft var en viktig del av matbeholdningen. I min barndom åt vi blåbær mest fordi det var godt, uten den ringeste mistanke om at det var sunt! At blåbæra inneholder masse antioksidanter  som  gjør at vi ved å spise denne fantastiske helsebringende vitaminbomba, får bedre syn og forbygger det meste av sykdommer! Blåbærpannekaker er en delikatesse som gjør det til en fest å spise seg sunn og frisk. Hell passende med pannekakerøre i panna, strø nyplukkede blåbær oppå, sving panna i ei fin bue slik at pannekaka lander med blåbæra ned (ikke på golvet men oppi panna selvsagt), og vips så har vi en fryd for ganen foran oss. 

Rubus chamaemorus, eller mølte som vi sier her i Hedalen, er «fjellets gull» og er nok den gjeveste bæra for mange. Mølta er nok, når alt kommer til alt den sunneste bæra, på grunn av at en pådrar seg en kjempe kondisjon under plukkinga! Kampen om mølta kan ellers føre til bitre feider. Mange har sine spesielle myrer som selvsagt ingen andre veit om. Skulle det mot all formodning komme uvedkommende  på myra, ja da er kampen i gang! Til og med ljå og rive er blitt tatt i bruk i møltplukkinga. Det er riktig nok lenge siden det skjedde, men det forkom i min barndom. Det viktigste var jo at «andre» ikke fikk forsyne seg! Denne griskheten medførte at det i mange år var forbudt ved lov, å plukke kart. I Nord-Norge er det grunneiernes eksklusive rett å høste mølta. I Sør-Norge er det jo fritt fram for alle å høste av dette «gullet». Å plukke en neva full med mølter og innta mens en er på tur i fjellet, gir både godt humør og masse energi. Sammen med juleribba er jo møltekremen et nødvendig innslag for å gjøre julemiddagen tradisjonell og fullkommen! 

Vaccinium vitis-idaea er en liten rød kule som dukker opp blant grønne blader i skogen. Den blir også kalt tyttebær. Store mengder av denne bæra (egentlig en frukt) har blitt høstet i Hedalen og nærområdene opp gjennom tidene. Denne bæra er lita, og vokser ikke på langt nær så fort i spannet som mølte. Men det er mye mer å ta av! Tyttebær hører selvsagt med til kjøtt av vilt, enten i form av syltetøy eller rørt. Trollkrem som dessert er en nytelse, og lages jo av tyttebær. Også denne bæra er proppfull av vitaminer!

Empetrum nigrum, ofte omtalt ved navnet krekling, er et bær (steinfrukt!) som nok ikke er satt så stor pris på som de andre nevnte bæra. Men hvis alle var klar over hvilken effekt denne vesle blåsvarte bæra har, så ville nok alle tuer med krekling blitt snauplukka om sommeren! Krekling er i seg sjøl et effektivt konserveringsmiddel. Dette kan vi se på f.eks rype og rein. De spiser mye krekling som igjen medfører at kjøttet av både rype og rein har adskillig lengre holdbarhetstid enn annet kjøtt. Min teori er dermed, at de som spiser mye krekling, holder seg unge og friske mye lengre enn de som ikke har oppdaget denne ungdomskilden! 

Mange slags vitamintabletter med alle disse forskjellige bæra som hovedingrediens, blir solgt i dyre dommer med lovnad om godt og langt liv. Hver vinter ligger store resurser og blir ødelagt under snøen. Kanskje flere av oss skulle ta seg en bærtur som gir bedre kondisjon, frisk luft, og en sunn nytelse på matbordet. 

God bærtur!