Sist oppdatert: 24.06.2013 06:43

Karsten Lien sin tale

 

Ordfører, æresmedlemmer i DNT og RT, grunneiere, representanter fra Hedda, andre gavegivere, byggekomité, styre i RT, gjester fra våre naboforeninger i DNT, hedøler, øvrige valdriser, hallinger, ringerikinger, venner av Fønhus og Vassfaret – gode turvenner!

Det er en stor ære og glede for meg å ønske velkommen til den offisielle åpningen av Fønhuskoia, Ringerikes Turistforenings (RTs) perle av ei hytte her ved Strøen i Vassfaret. Hytta er oppkalt etter Valdres’ store forfatter, Mikkjel Fønhus. Mitt navn er Karsten Lien, og jeg er styreleder i RT.

Først i dag fikk vi høre innledningen fra boka Der Villmarka Suser, historien om slagbjørnen Rugg – la oss gi en ny, god applaus til RTs æresmedlem Axel Holt!

Jeg vil først benytte anledningen til å minnes to personer som er gått bort det siste året – og som vi gjerne skulle hatt til stede her i dag. Jeg ber derfor alle om å reise seg.

Først minnes vi Gudbjørg Fønhus Stensrud, Mikkjels datter. Hun gikk bort i fjor, etter å ha vært svært engasjert i og positiv til dette prosjektet. Hun deltok på vårt høstmøte for snart to år siden, der vi fikk et maleri av Mikkjel fra en lokal maler. Hun var svært rørt da hun fikk se dette bildet. Det var Gudbjørg som skulle ha åpnet stabburet her i dag – noe hun hadde sett fram til – slik ble det dessverre ikke.

Dernest minnes vi Kjell Arne Berntsen, medlem av byggekomiteen fra starten. Han døde så tragisk og altfor ung i vinter, etter ei ulykke på ski. Han representerte Valdres natur- og kulturpark, og engasjerte seg med all sin styrke og alle sine kontakter i prosjektet. Han var et JA-menneske og et turmenneske, for oss var han også en pilar i Fønhuskoia, og vi vil alltid huske hans blide og positive væremåte.

Vi minnes disse to med stor respekt her i dag. Jeg ber alle om i stillhet å sende sine tanker til de som har gått bort, og til de etterlatte.
-----------------
Takk!

Vi har i dag kommet til Strøen i Sør-Aurdal, sist vi åpnet ei hytte var på Veneli i Flå, altså i grenseområdene mellom Hallingdal og Valdres. Dette er jo langt unna Ringerike?

Jo, dette er siste skritt på vår del av veien ”Skauleis til fjells”, ideen som ble unnfanget i 1930-åra av DNTs styremedlem L. Andersen Aars. Tanken var at folk skulle gå fra byen, gjennom skauen og opp på fjellet mellom Hallingdal, Hemsedal og Valdres. Fønhuskoia setter nå en verdig sluttstrek for oss i RT – og vi ser for oss at det nå er DNT Valdres som kan føre kongstanken videre mot Jotunheimen.

Noen stusser kanskje over at vi konsekvent bruker betegnelsen koier på våre hytter? I følge ordboka er jo dette ei ”primitiv hytte for tømmerhoggere og jegere”. Våre første hytter var små og relativt primitive, de ble derfor kalt koier. Og dette navnet har vi valgt å beholde. Området vårt kalles også ofte koiestrøket.

Vi ønsker å benytte denne anledningen til å gratulere oss sjøl med 120-årsjubileet i år, flottere markering enn åpningen her kan en vel ikke tenke seg?

Med disse orda ønsker jeg dere alle velkommen til den offisielle åpningen av Fønhuskoia!

Jeg overlater nå ordet til dagens konferansier, Olaf Ødegaard, som er koiesjef her på Fønhuskoia.

Gled dere til fortsettelse – og ha en flott dag her på Fønhuskoia.