Sist oppdatert: 22.06.2013 19:10

Ole Martin Høgfoss sin tale

 

Det er med stolthet og stor glede jeg som leder av byggekomiteen står her i dag – jeg har vært så heldig å få lede et JA-prosjekt, et prosjekt som takket være så mange har gått så til de grader på skinne. Der velvillighet og samarbeid har vært toneangivende.

Men det er også et prosjekt som har krevd mye, så utrolig mange arbeidstimer og fritiden til så mange. Med et mål for øyet har det blitt arbeidet for at man skal skape noe for allmennheten her i Hedalen, noe som skal vare i generasjoner, og som skal legge grunnlag for natur-, kultur- og litteratur opplevelse. Skape ei hytte som skal være med på å løfte fram igjen forfatterskapet til Mikkjel Fønhus, kombinert med en tur i Vassfaret, Mikkjel Fønhus sitt rike.

De som har vært med på å dra lasset, og som jeg har hatt gleden av å jobbe tettest sammen med er:

Marianne Aasen, nestleder.
Olaf Ødegaard, Fønhuskoias første koiesjef.
Erik Brenden, leder for stabburet, ass. koiesjef.
Kundan Rockstad, Fønhusgruppen i Sør-Aurdal.

Vi fikk lov til å ha med oss Kjell Arne Berntsen frem til mars i år, etter det er det Katharina Sparstad som har representert Valdres Natur- og Kulturpark.

Torveig Dahl/Odd Arne Rudi / Einar Mosleth, Valdresmusea, samt Erik Lunde er dessverre ikke tilstede her i dag

Byggekomiteen har vært bredt sammensatt, og jeg vil kalle det for et RT-prosjekt som er forankret inn i Valdres, et samarbeidsprosjekt mellom mange aktører.

Byggekomiteen har hele veien vært opptatt av å benytte lokale firmaer fra Hedalen.

Hvem hadde vel trodd 8. september 2007, da RT åpnet Vassfarkoia på Veneli i Flå – at vi 22. juni 2013 skulle stå her ved Strøens bredd og åpne ennå en ny ubetjent turistforeningshytte – men i dag står vi her - en dagsetappe videre fra Vassfarkoia – et steg videre for kongstanken til RT –”å gå Skauleis til Fjells”– en dagsmarsj nærmere de hvite breene i Jotunheimen.

Styret i RT hadde ingen planer om å starte et nytt byggeprosjekt, men allerede før Vassfarkoia var ferdig hadde RT både fått brev og e-post fra Hedalen. Her hadde de sett muligheten for å få bygget en ny turistforeningshytte på Valdressiden av Vassfaret - Alt for tidlig for RT sa styret. Nå må vi konsentrere oss om å få Vassfarkoia ordentlig opp å gå.

Hedølingene var ikke fornøyd med det svaret – våren 2009 satte to karer seg i bilen i Hedalen med kurs for RT-kontoret i Hønefoss, det var Harald Arne Haugen og Kundan Rockstad. Nå ville de overbevise disse turfolka nede i Hønefoss om at de ikke måtte stoppe på Veneli, men komme over på Valdressiden av Vassfaret og bygge ei ny turistforeningshytte på rette sida av fylkesgrensa! Flere Vassfar-entusiaster var invitert til møtet – Harald Arne var nok litt skeptisk til hvordan dette skulle gå, for Kundan hadde sagt han ikke ville reise hjem igjen før han hadde fått RT-folka på gli.

Et kart ble brettet ut over bordet – fingrene pekte – Trevatna – Brennsætra – Søbekksætra – hva med Fjellvannet? Hytta skal ligge ved Strøen den sa Kundan, han hadde allerede saumfart området og snakket med flere grunneiere. Men hva skulle en slik hytte hete da spurte jeg – Vassfarnavnet var jo allerede brukt, Støskoia var de ikke like mye sus over – Fønhusgruppen i Sør-Aurdal hadde jo dratt Mikkjel Fønhus frem i lyset igjen – Vassfaret - Fønhus sitt rike – hva med navnet Fønhuskoia kom det fra en RT-kar ved bordet, navnet var et faktum, og koia var født. Harald Arne og Kundan kunne drikke opp kaffekoppen sin etter et ganske kort møte, sette seg i bilen og reise tilfreds tilbake til Hedalen, med et ikke så lite smil rundt munnen.

Videre i august 2009 ble Vassfar-entusiastene fra RT innkalt til befaring av mulige tomtealternativer, her mellom Strøsdammen og Sandvika.
Ulike alternativer ble plukket ut og veiet opp mot hverandre – hvor vi landet – det ser dere her

Å velge seg ut et navn, og en tomt er nå en ting – men å få lov til å bygge er en helt annen. Det var først nå at arbeidet virkelig startet på nytt for RT. En interimkomitee med Kjetil Sudgaarden (Vassfarkoias far), Erik Lunde og undertegnede ble satt sammen – det ble utformet et skriv til Sør-Aurdal kommune, der vi søkte om dispensasjon til å få fradele en tomt til turistforeningshytte i sameiget her.

Kort fortalt: Oppland Fylkeskommune sa ja, Sør-Aurdal kommune sa ja, Og grunneierne de sa vi skal vel ikke ha noe for detta… dere kan få denne tomta når dere er med å skaper noe for bygda!

Vær med å gi dem en stor takk, for nå vil vi ha opp hit: Mari Goplerud Rygg, Kari Skogen og Magne Omsrud.

Uten dere – ingen tomt – ingen Fønhuskoie. Ringerikes Turistforening ønsker å takke dere for den sjenerøsitet dere har utvist. Tusen tusen takk for denne fantastisk flotte, solrike, vestvendte utsiktstomta som vi har fått, helt gratis!

Da dispensasjonen var gitt, og alle hadde sagt ja! Da var det bare for RT å kjøre på videre, nå måtte det etableres en byggekomité! Den ble på oppdrag av styret, satt sammen av undertegnede høsten 2010.

Det blir umulig å ramse opp alt som denne komiteen har fått utrettet!
Men resultatet det kan dere beskue og ta en titt på her i dag!

Men det viktigste vi i alle fall har gjort det er å skaffe midler til prosjektet, midler som har gjort det mulig å få realisert Fønhuskoia. Vi har fått økonomisk støtte fra flere hold:

- Spillemidler fra Kulturdepartementet kr 840 000
- Midler fra Olav Thons Stiftelse kr 500 000
- Sparebankstiftelsen Ringerike kr 350 000
- Sparebankstiftelsen DNB NOR kr 150 000

Av disse fire er Sparebankstiftelsen Ringerike representert her i dag.
Da ønsker vi å få Anne Lise Rian fra Sparebankstiftelsen Ringerike opp hit.

HEDDA Hytter i Hedalen har støttet prosjektet fra start til mål. De har gitt meget gode rabatter, vi har hatt et meget godt samarbeid og hjelp av dem hele veien. Fra div. kommunale søknader og godkjenninger, helt frem til nøkkelferdig hytte. Hovedhytta har blitt på 111 kvm. med 21 sengeplasser fordelt på lager-do-rom, vindfang, gang, stue, seks separate soveavdelinger, hvorav en stor hems og et hunderom. To vaskerom / tørkerom. Samt at vi nå i sluttfasen også har fått bygget et uthus som skal fungere som vedbod og utedo. Jeg tror hunderommet kommer til å bli til glede for mange turglade mennesker med firbente venner.

Da ønsker vi å få Harald Arne Haugen fra HEDDA Hytter opp hit.

I tillegg har Ringerikes Turistforening bidratt med cirka en million kroner av egne midler, samt at over 2500 dugnadstimer har blitt lagt ned.

TUSEN TUSEN TAKK TIL ALLE DERE SOM HAR STILT OPP FOR FØNHUSKOIA PÅ DUGNAD!

TUSEN TUSEN TAKK TIL ALLE DE FIRMAENE HER I HEDALEN SOM HAR GITT OSS RABATTERTE PRISER OG UTVIST STOR VELVILJE.

Mikkjel Fønhus sitt forfatterskap preger både hovedhytte og stabbur, med bøker, sitater og bilder. Og besøkende hit har muligheten til å bli kjent med Mikkjel sitt litterære budskap – via hans samlede verker.

Men så kan man spørre seg da, hva han Mikkjel ville ha sagt om han var her i dag? Han ville nok helt sikkert ikke ha overnattet i ei nymoderne HEDDA hytte, kanskje ville han ha holdt et foredrag om nøysomhet, til kvelds ville han ha vandret ned til en lurve-gran nede ved vannet og fyrt opp et tyribål. Eller kanskje ville han ha overnattet på stabburet – i Tjuvhanshola- Jeg håper i alle fall at når han hadde fått studert hvordan samfunnet har forandret seg, fra hans bortgang og frem til i dag, så ville han ha forstått hvor betydningsfull en slik plass som Fønhuskoia er og vil bli - for kommende generasjoner. Fønhuskoia er en plass hvor barn og unge kan få oppleve natur, og bli glad i naturen, og de som er glade i naturen - de vil verne om naturen. Og hvis barn og unge her på Fønhuskoia kan lærer å verne om naturen, samtidig som de blir kjent med Mikkjel Fønhus sitt litterære livsverk og budskap – ja da tror jeg han hadde fyrt opp krokpipa si og nikket gjenkjennende til oss, med et stort smil om munnen.

Byggekomiteen for Fønhuskoia takker styret i Ringerikes Turistforening for tilliten. Vi overleverer dere i dag Fønhuskoia – i visshet om at hun er Norges flotteste og mest komplette ubetjente turistforenings-hytte-tun.

Eller forresten – jeg har fått et NEI i løpet av prosjektet. Og det var fra NIDAR BERGENE! Jeg foreslo nemlig at de kunne gi bort et lass med BamseMums til åpningen av Fønhuskoia – i BamseMumsens rike - Vassfaret! Men det ville de ikke! Så jeg må få takke han Gunnar på Matkroken i Hedalen som har vært med og sponset oss! (Balje m/BamseMums inn). Så her blir det konkurranse – hvor mange BamseMums er det i baljen? Det blir premiering før offisiell avslutning i dag.

Takk til en flott gjeng jeg har fått lov til ha med meg i byggekomiteen ,og tilslutt vil jeg igjen få gi en stor stor takk til alle dem som har stilt opp på dugnad!