Sist oppdatert: 10.07.2014 17:22

Norge kårer sine favoritthytter

 

VIBEKE TJØM, RINGERIKES TURISTFORENING

Fønhuskoia til Ringerikes Turistforening, beliggende ved Strøen i Vassfaret, kan bli kåret til Norges mest framtidsrettede hytte.

Denne sommeren skal landets favoritthytter kåres. Først skal man kåre Norges beste historiske hytte og deretter går det slag i slag med ulike kategorier hytter.

- Fønhuskoia, som ble offisielt åpnet i 2013, er med sin beliggenhet og egenskaper en verdig kandidat i sin kategori, sier daglig leder Vibeke Tjøm i Ringerikes Turistforening. - Vi ønsker at så mange som mulig får øynene opp for den perlen hytta er! I kategorien den mest framtidsrettede hytta er vi i konkurranse med andre sterke kandidater, og vi håper flest mulig har lyst til å stemme fram vår lokale kandidat.

www.UT.no kan du avgi din stemme, og avstemmingen for den mest framtidsrettede hytta, hvor Fønhuskoia er kandidat, starter fredag 11. juli – resultatet vil foreligge fredag morgen 18. juli.

Det finnes et mangfold av hytteopplevelser i Norge. På UT.no finner man over 1100 hytter, deriblant 500 DNT-hytter. En uavhengig jury av hytte- og turfolk har nominert seks hytter i ti kategorier. I løpet av sommeren skal folket bestemme hvilke som er de beste.

- I Norge har vi flere hytter enn kommuner og turkulturen har aldri stått sterkere. Vi hadde rekordmange overnattinger på hyttene i fjor. Nå ønsker vi at de aller beste får vel fortjent oppmerksomhet, sier Nils Øveraas, generalsekretær i Den Norske Turistforening.

Stadig flere hyttebesøk
Hyttene har vært helt sentrale for tilbudet til DNT siden starten i 1868. Den første hytta ble kjøpt i oppstartsåret, og lå på Krokan ved Rjukan. 145 år etter, i 2013, hadde Den Norske Turistforening et rekordår med over 385 000 overnattinger.

- Vårt hyttesystem er unikt i verden. Ingen andre land har noe som kan måle seg med hytte- og rutenettet vi har i Norge, sier Øveraas.

Fakta

  • Alle de 1100 hyttene på ut.no har kunnet være med.

  • Alle som har ønsket det, har hatt mulighet til å nominere sine favoritter underveis.

  • En uavhengig jury bestående av politiker Abid Raja, journalist og friluftsmann Kjetil Østlie, Sandra Lappegård,redaktør av magasinet UTE og Per Roger Lauritzen redaktør av NAF veibok har plukket ut 6 kandidater i hver kategori.

  • Hver uke er det en ny kategori med 6 nominerte hytter som det stemmes over, og hver fredag kl 9 offentligjøres ukens vinner

Disse hyttene skal kåres:
- Norges mest historiske hytte
- Norges artigste barnehytte
- Norges vakreste kysthytte
- Norges mest fremtidsrettede hytte
- Norges beste sjekkehytta
- Norges mest utilgjengelige hytte
- Norges skumleste spøkelseshytte
- Norges mest originale hytte
- Norges råeste toppturhytte
- Norges nydeligste mathytte

DISSE HYTTENE KAN BLI NORGES MEST FREMTIDSRETTEDE HYTTE:

Fønhuskoia
Fønhuskoia ble åpnet i 2013 og ligger ved vannet Strøen i Sør-Aurdal kommune, på Valdressida i øverste del av Vassfaret. Hytta er på 111 kvm med fire soverom, samt hems og muligheter for overnatting i stue. Fønhuskoia er utstyrt med solcelleanlegg med lys på alle rom. Sikker og god vannpost finnes på tunet rett framfor inngangspartiet til hytta.

Gullhorgabu
Flunkende ny og åpnet i juni 2014. Gullhorgabu i Bergsdalen i Hordaland er spesiallaget for barnefamilier, med mange små rom. Hytta er i moderne arkitektur fra arkitekt Paal Kahs. Hytta er bygget med tanke på fremtiden både når det gjelder miljøhensyn, bærekraftig arkitektur og smarte løsninger.
Jonstølen

Nyåpnet i juli i år er Jonstølen et perfekt springbrett midt i Rogalands toppturparadis - eller bare et herlig dagsturmål året rundt. Ambisjonene for selve bygget var å reise den ultimate selvbetjeningshytta, som tar opp i seg alle de beste løsningene fra turistforeningens 125 år som byggmester og samtidig byr på framtidsrettet komfort. Hytta har isolert hunderom med senger og ovn slik at hundeeiere kan ligge sammen med dyra. Hytta har mange sengeplasser og stor kapasitet, men består av to isolerte bygningskropper forbundet med en gang slik at mindre grupper kun trenger varme opp et begrenset bruksareal.

Jøldalshytta
Jøldalshytta ligger nordøst i Trollheimen med Gjevilvasshytta og Trollheimshytta som naboer. Området rundt hytta byr på flotte turmuligheter for både store og små. Hytta er en del av den klassiske turen "Trekanten i Trollheimen" mellom Gjevilvasshytta, Jøldalshytta og Trollheimshytta, men også et flott utgangspunkt for andre turer fra hytte til hytte rundt i Trollheimen. Vinterstid er det muligheter for isfiske på Jølvatnet. Meget barnevennlig skiterreng. Ruta "Trekanten i Trollheimen" blir også merket med kvist til påske.

Preikestolen fjellstue
Preikestolen fjellstue er tegnet av miljøarkitektene Helen og Hard og fikk «Statens Byggeskikkpris» i 2009. Hytta er bygget i rent og miljøvennlig massivtre, betong og glass. Svært bærekraftig arkitektur, hovedmaterialet er kjernefuru som tåler å stå i 500 år. Preikestolen fjellstue har brutt ny mark og vist vei for mange andre turistforeninger som nå bygger framtidsrettede hytter, f.eks Rabothytta og Høgevarde.

Rabothytta
Hytta som åpner offisielt den 16. august er bygd basert på moderne byggeteknikker og nye krav relatert til energi. Beliggenheten og orienteringen av hytta kombinert med særs store vindusflater gir stort energitilfang fra sollyset i den lyse årstida. Samtidig er hytta særs godt isolert, og erfaringene så langt tyder på at fyringsbehovet er betydelig redusert sammenlignet med andre og tradisjonelle hytter. Til tross for sin beliggenhet er også hytta utstyrt med 230V elektriskanlegg, og dette kombineres med en stor batteribank og rikelig med solcellepaneler.

I den lyse årstida skal Rabothytta være helt selvforsynt med strøm fra solcelle. I den mørke årstida er anlegget i designet for også å ha en vindgenerator koblet til. Det elektriske anlegget er også designet for å håndtere oppvarming basert på strøm fra vindgenerator om økonomien med tida tillater en slik investering. Synlige flater inn- og utvendig er i stor grad basert på lokale byggematerialer og produkter. Utvendig kledning og innvendige flater i fellesarealer er produsert av foreningen selv. Den lokale vindusfabrikken har levert vinduer med sikkerhetsglass gratis. Og mye av innredningen, inkludert kjøkken, soverom og spisestue er produsert av lokal møbelsnekker.