Sist oppdatert: 19.05.2015 10:34

Bygd bak blåe skogar

  TEKST: ARNE HEIMESTØL
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN
I gruslent vårvær framførte Hedalen ungdomslag 17. mai en forestilling som varmet godt. Amfiet i Brakadokka på Bautahaugen samlinger er en utmerket spillplass
.

Rundt 25 aktører, fra skolebarn til tilårskomne ungdommer, var i sving på den timelange forestillingen. Det har blitt et kjennemerke ved ungdomslaget at ungdom, uansett alder, skal være med. At barna trekkes inn, er særdeles viktig, for dermed sikrer laget rekruttering.

Åpningsnummeret var Mikkjel Sørlies dikt, "Bygd bak blåe skogar", framført av Edvin Fossholm. Trygve Bolstad spilte Hedalsmarsjen på hardingfele. Denne marsjen, etter Lars Bertelrud, har sannsynligvis 100 års-jubileum i år.

Programleder Gunn Kjensrud kunne fortelle at "Bygd bak blåe skogar" stod på trykk i ungdomslagets håndskrevne avis i 1922. Avisa ble lest opp på lagets møter og kom ut til midten av 1950-tallet. Publikasjonen bød på blant annet nyheter, meningsytringer og underholdning.

Kveldens program på Bautahaugen hentet stoff både fra nær og fjern fortid. Det meste hadde tilknytning til Sør-Aurdal, men noen av innslagene kom fra nord i Valdres. Stev, korsang, lausdans, laling, bånsuller, eventyr, dikt og felespill var noe av det vi fikk se og høre. Vi lar bilder, bildetekster og videoer tale.

 


"Bygd bak blåe skogar", framført av Edvin Fossholm


Lausdansgjengen


Barneregle på hedalsmål
 


Nicolai Øyhus framfører stev fra Sør-Aurdal


Hedalssang (1903) av Christoffer Landsend


"Gjeslegutane er kåte" (Gjertergutter)


Marie Eikrem: Budeielokk


Bådnlåt framført av Mari, Bodil og Olve


Eventyret "Hvorfor bjørnen er stubbrumpa"


Bruremarsj av Trygve Bolstad framført av komponist og datter


Det var vel 170 betalende tilskuere
Vidalssang (1929) tonesatt av Anne Mathea Digene