Sist oppdatert: 26.03.2016 20:15


Lesing – moderne magi?

 

GEIR STILLINGEN
Jeg er godt over middels glad i lesing. Jeg leser ganske raskt og ganske mye. Særlig bøker. Men i sommer starta jeg på ei bok som ble liggende på nattbordet i hele sju måneder før jeg fikk lest den ferdig.


Innimellom blei nok et par andre bøker fordøyd og det er mye å se på tv, men å bruke så lang tid på å ei bok tyder på lite spennende og interessant innhold. Og det stemmer, for etter at den boka var ferdiglest, pløyde jeg gjennom to andre i en helt annen sjanger på under ei uke! Jeg fant noe jeg likte, og noe jeg syntes var spennende.

Hvorfor kan lesing være så morsomt og gøy? Jeg pleier å bruke ordene «moderne magi» og «kino» for å beskrive lesekunsten. I en av de fantastiske barnebøkene om Karsten og Petra (som for øvrig setter fingeren på et utall temaer som passer for barnehagealderen), beskriver Bestefar det omtrent slik: «Noen får en idé eller har en historie de vil dele med oss. Disse tankene blir på magisk vis formidla til oss ved å skrive ned noen tegn. Så leser vi disse merkelige tegnene, de blir tolka av hjernen vår, danner ord og vi lager vår egen hodekino». Det er bare å finne fram popcorn, folkens! Gratis kino ved et trylleslag!

Boka i papirformat har fått stor konkurranse. I Norge leser vi fortsatt mange bøker selv om den digitale verden stjeler mye tid! Mange, spesielt ungdommer bruker timevis på spill og film. Heldigvis er digitale bøker kommet, og det er mye god lesetrening i de sosiale mediene også. Bare synd at autokorrektur og forkortelser kan ødelegge leseopplevelsen.

Leser vi i Hedalen mye bøker, da? Jeg spurte meg litt for på biblioteket. Der ble det bekrefta at den ene dagen med åpningstid vi har i uka, er veldig godt besøkt. Det blir lånt mange bøker både av skolen, barnehagen, Hedalsheimen og av alle oss andre. Dette er et kommunalt tilbud det er verdt å hegne om. La oss håpe vi får beholde det også i en eventuell storkommune.

De fleste er enige om at gode lesere blir gode skoleelever. Skolepensumet består av mye teori, så det å få opp farta på lesinga og forståelsen er kjempeviktig. Og om du lurer på det; Det er ingen annen måte å bli en bedre leser på enn å lese mye!

La ungdommen oppdage det magiske ved å lese. Det er et utall av «hodekinoer» der ute! En må bare sørge for å finne ut hva en liker og slik unngå sjumåneders-bøker.