Sist oppdatert: 10.01.2016 15:36

Dr. Wafer på Nes

 

MAGNE RUUD

Den smilende mannen med det vanskelige navnet Wafer Aldulaimi er lege, og har på nyåret startet sin legepraksis på Nes i Ådal.

 


 

Han vil helst at vi kaller ham bare Wafer. Med andre ord, - Doktor Wafer.

Wafer er 38 år, gift med en bulgarsk kvinne, og har en datter på 4 år. Familien har slått seg ned på Nes, hvor de vil gjøre sitt for å bli integrert i lokalsamfunnet.
 

Wafer forteller at han opprinnelig er fra Irak, nærmere bestemt Babylon. Plutselig fikk jeg kontakt med underbevisstheten. Gammel kunnskap om de paradisiske hengende hager dukket plutselig opp som en kontrast til dagens mange minusgrader og snøfall.  
 

Men hva hjelper det med hengende hager når det er opprør og krig. På grunn av utrygghet og vanskelige forhold for utdanning i hjemlandet, flyttet Wafer først til Bulgaria, hvor han for øvrig traff sin kone. Legeutdannelsen tok han i det nye landet, hvoretter han etter turnustjenesten praktiserte som ambulanselege.
 

Senere flyttet han til Danmark hvor han tok sin spesialutdanning som ortoped-kirurg.  Han fikk sin danske legelisens i 2006, og sin norske i 2009.

Journalistens kunnskap om det medisinske fagfeltet er begrenset, så derfor kunne følgende oppslag på nettet gi svar på hva ortopedkirurgi egentlig er:

En ortoped er lege med spesialisering innen ortopedisk kirurgi. Jobben handler i stor grad om å gjennomføre behandling og legge til rette for at skader og sykdommer i muskler og skjelett skal leges. Denne behandlingen kan være både kirurgisk og ikke-kirurgisk.
 

Ja vel, tenkte jeg. Han ligner ikke på den høyreiste mannen med stenansikt og skalpell som var det siste jeg fikk på netthinnen før den dype søvnen gjorde sitt inntog, ved en operasjon på Rikshospitalet.
 

På spørsmål om hvorfor en så vidt høyt spesialisert sykehuslege ønsker å slå seg ned som fastlege på et lite sted som Nes, så er forklaringen slik:

Wafer oppfatter seg selv som en folkekjær person som etter hvert savnet kontakten med pasientene før de fikk sin henvisning til spesiallege. Han valgte derfor å søke på fastlegestillinger i Norge.  
 

Han hadde tilbud fra to steder, Fusa kommune og Ringerike kommune. Da han kom med sin familie til Nes i Ådal, var de ikke i tvil om at dette skulle bli stedet for deres nye hjem.
 

Wafer forteller at han enkelte ganger kan savne et større faglig miljø, men kompenserer dette ved å ha inngått samarbeidsavtale med en lege med mange års erfaring, dr. Einar Zwaig på Tyristrand.  En slags mentor, med andre ord.  Han deltar dessuten i vaktordningen blant legene i hele Ringerike kommune.
 

Åpningstidene er mandag til og med torsdag, hvor telefontiden er mellom kl 8 og 15. Han forteller at han tilbyr utvidet åpningstid, slik at pasientene kan få time helt fram til kl. 19.
 

Legehjemmelen på Nes har per i dag 790 listepasienter. Grensa for antall pasienter på hver leges liste er 1200, og han tar mål av seg til å øke antall pasienter i tida framover.  Nedslagsfeltet for legekontoret på Nes er ytre delen av Begnadalen, Hedalen, Nes, Bjoneroa og nedover Sperillen, fram til Ringmoen.  Ellers er det fritt legevalg, slik at hvem som helst kan søke seg til hvilken lege som helst.  
 

Sør- Aurdal kommune har samarbeidsavtale med Ringerike kommune om legekontoret på Nes i Ådal.
 

Fredager er han opptatt med studier i allmennmedisin og har samtaler/konferanser med sin mentor.
 

Med sin så vidt lange reise fra ungdommen av, har han fått med seg 4 språk, og han snakker foruten arabisk, også bulgarsk, dansk og engelsk. I motsetning til Kong Håkon vil han lære seg norsk.
 

Jeg anbefalte at han først og fremst skulle legge av seg den danske tellemåten, fordi tres, firs og halvfems bare skaper forviklinger. Tellemåten minner oss for mye om 300 års dansk okkupasjon, og den opphørte som en del av den nasjonale reisningen i Norge på slutten av 1800-tallet.:)

Naturlig nok har han samarbeid med fysioterapeutene, i det disse arbeider innen samme fagfelt som Wafer er spesialutdannet i.
 

På spørsmål om hvem som bør oppsøke legen, så sier han at naturlig nok er det de som av en eller annen grunn føler seg syk, eller er syke. Imidlertid så ønsker han å slå et slag for de som føler seg friske, at de også en gang pr år oppsøker legen for å få en bekreftelse på at det faktisk er tilfellet. Kontroll av blodtrykk, puls, vekt, sukkerinnholdet i blodet og den generelle helsetilstanden er viktige elementer for å ha en god helse som holder, - lenge! 
 

For en aldrende fyr som journalisten er, så er visstnok en kontroll av prostata også en viktig og årlig foreteelse, enn så unaturlig en slik undersøkelse kan føles.
 

I folkehelseperspektiv fremhever Wafer at det aller viktigste er å spise riktig mat til riktige tider, og deretter ha fysisk mosjon som står i forhold til matinntaket. Enkelt, men likevel så vanskelig.
 

Her legger han i fritida trener en del og er aktiv på sykkelen, som for øvrig ikke er utstyrt med batteri. Da gjenstår det å se om vi møter ham i Ulabakka, eller om han foretrekker det mer behagelige terrenget som Høltegutua er.

På mitt spørsmål om han drikker tran, var svaret nedslående. Den slags folkemedisin var dessverre ukjent. Og jeg som trodde at et slikt illesmakende naturprodukt, for øvrig med påvist god effekt for allmenntilstanden, blir omtalt i all verdens medisinlitteratur.  Men kanskje etter å ha pådratt seg en forkjølelse eller to, ved Sperillens kjølige bredder, så kan han komme på bedre tanker. Vondt skal vondt fordrive.
 

Så spørs det om han er like blid etter å ha saumfart mitt skrantende skrog.

Uansett ønsker vi (Dr.) Wafer og hans familie velkommen og lykke til i et nytt land, med nye omgivelser og nye pasienter.