Sist oppdatert: 26.10.2017 18:18

En liten kamerahistorie

  ERIK SOLHJELL

Høsten 1939 skulle faren min, Kåre Solhjell, starte studiene sine på NTH (nå NTNU) i Trondheim (eller Trondhjem som han sa) og i den anledningen fikk han et tysk Welta kamera i gave.


Bubkekksetra i 1940–41 og 2017

Dette brukte han spesielt flittig i det første studieåret og tok blant annet en god del bilder fra Trondhjem i forbindelse med tyskernes angrep på Norge i april 1940.

Etter at det første studieåret var unnagjort var han sommeren 1940 igjen tilbake i Oslo. Sammen med Reidun Arlov (som senere ble hans kone og min mor) syklet han denne sommerferien helt fra Oslo og opp til Helseboden ved Helsenningen (som den gangen var en familiehytte) for å ha en etterlengtet ferie så langt fra tyskere og okkupasjon som mulig. Da var kameraet selvfølgelig også med og han tok flere bilder både fra selve Hedalen og fra området rundt Helseboden.

Da han døde i 2010, fant jeg igjen dette gamle kameraet og tok det med meg hjem. Det hadde da ligget ubrukt i minst 40–50 år. Så etter 7 år i en skuff hos meg tok jeg det frem igjen nå i år og oppdaget at med litt håndspåleggelse og pussing kunne dette snart 80 år gamle kameraet fortsatt brukes.

Heldigvis er det ikke noe problem å få kjøpt vanlig sort/hvit film. Dermed fikk jeg nå i sommer muligheten til på nytt å ta med kameraet opp til Hedalen og Helsenningsvannet og kunne ta nye bilder fra de samme stedene som faren min tok bilder fra for 77 år siden.

Det var nokså uvant og ikke helt lett å bruke et kamera som ikke har lysmåling, avstandsmåling eller noen form for automatikk, men med litt trening gikk det likevel ganske bra. Jeg har her plukket ut to av hans gamle bilder sammen med to jeg tok fra (så godt som) samme ståsted i år.

Det ene bildet er tatt fra veien på nedsiden av kirken og viser at det unektelig har grodd opp ganske mye busker og trær langs denne veien siden den gangen det første bildet ble tatt i 1940. Nå i 2017 er det jammen ikke lett å få øye på kirken mellom alle trærne.

De andre to bildene er tatt opp mot Bubekksetra. Ståstedet er nede ved bekken som renner ut i vestre ende av Helsenningen. Igjen slår det meg hvor mye mere gjengrodd det har blitt på disse årene. I dag skal du være god for å få øye på Bubekksetra gjennom all krattskogen og trærne, mens det jo ikke var noe problem i 1940. Om man den gangen holdt kratt, busker og trær aktivt nede for at kyrne skulle ha bra beite eller om klimaendringer har gjort at det gror til mye mere nå enn før, vet jeg ikke. Kanskje det er en kombinasjon av begge to.

Uansett, det ga meg en litt rar følelse å stå på de samme stedene og ta de samme bildene med det samme kameraet som min far gjorde for 77 år siden.


Bubekksetra 1940–1941


Bubekksetra 2017


Hedalen stavkirke 1940


Hedalen stavkirke 2017