Sist oppdatert: 04.10.2017 21:24


Rosemaling

  TEKST: SIGRID HAUGEN
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN

Lørdag inviterte Valdresmusea til foredrag på Bautahaugen. Temaet var rosemaling i Valdres, med særlig vekt på rosemalingstradisjonen i Sør-Aurdal.

Foredragsholder var ekspert på området, Knut Øystein Bakken. Han fortalte og viste bilder om utviklinga av kunsten fra oldtidens Kina til norsk rosemalingstradisjon.

Mønstre og trender har fulgt handelsruter i århundrer. En av de fremste malerne i Valdres var Ola Hermundsson Berge (1768–1825), født i Reinli og flytta seinere til Vestre Slidre. «Han står i en særstilling blant de såkalte Valdres-malerne, og var den som betød mest for den lokale stilutviklingen av rosemalingen i distriktet.

Han skal ha fått opplæring i malerfaget både i Christiania og andre steder på Østlandet, men Peder Aadnes, som var hans forbilde, hadde han neppe personlig kontakt med. Likevel kan man se hans innflytelse i Berges kineseri-inspirerte landskaper. Landskapene, som går i blåtoner, ble etter hvert kombinert med fargerike blomster.


Kinesisk kunst

Et kjennemerke for Berge og hans skole er «Valdres-blekkjene», langstrakte S-formede liljeblader som vokser fra samme utgangspunkt. I tillegg til rokokkomotivene ser man elementer fra barokk . Alt er gitt et personlig preg. Han malte også akantusranker, men det var i blomstermalingen han hadde sin styrke.

Som andre rosemalere var det kister, dører, skap osv. han malte, men også hele interiører, som for eksempel i Rønsbygnaden fra Vestre Slidre, senere flyttet ut av bygda. Hans første virkelig store arbeid var dekoreringen av Aurdal kirke i 1795.

Også Skrautvål kirke dekorerte han på denne tiden. Hovedverket hans er utsmykkingen av Slidredomen, en steinkirke fra middelalderen (1798). I denne og andre kirker malte han også figurer. Etter dette arbeidet dekorerte han veggene i Ulnes kirke med store veggmalerier. Av altertavler skal han ha malt tre, i Volbu, Røn og Lomen, som alle i stil og inndeling er nokså like. En lignende tavle i Ådalen kan også være malt av ham.» (Kilde: Store norske leksikon).

Peder Aadnes (1739-92) fra Land har malt altertavla i Bagn kirke, mens kunstneren som har malt altertavla i Hedalskirka het Hovel Christopher Gaarder (1744 – 1825). Han har også dekorert prekestolen, bare 23 år gammel.

Interesserte frammøtte fikk tips og gode råd. Mange har gamle skap og kister heime som de veit for lite om. Bakken er villig til å komme heim til de som ønsker det og vurdere møblene. Han har også kompetanse på å restaurere gammel dekorasjonsmaling.

Han vil komme tilbake til Bautahaugen og dokumentere det som finnes der. Meld fra til Bautahaugens Venner om du er interessert i besøk heime, så samordner vi det.

Rosemaling har i perioder vært en populær hobby for mange, og for noen tiår siden gikk mange på kurs. De siste åra har interessen vært laber, men som flere andre kunst- og håndverkstradisjoner er også dette noe som går i bølgedaler. Det er viktig at tradisjonene føres videre.

Interesserte henvises ellers til boka «Rosemaling i Valdres» av Nils Ellingsgard. Den finnes på biblioteket!




Knut Øystein Bakken og interesserte tilhørere


Bunadekspert Magny Karlberg kunne supplere foredragsholderen


Erfaringsutveksling med Mari Ormberg, finsnekker og tilsatt ved Valdresmusea