Sist oppdatert: 05.11.2019 14:14

Attraktivt med hytte i Hedalen

  ARNE HEIMESTØL

Leserne på Hedalen.no har sikkert merket seg at en rekke hytter i Hedalsfjella har vært lagt ut for salg i høst
.

Eiendomsmegler Hermann Grøv i Notar har stått for flere av salgene, og vil har stilt ham noen spørsmål om hyttemarkedet.

Hvordan er prisene i forhold til takst på hytter som blir omsatt i Hedalen?

De aller fleste hyttene som blir omsatt på Hedalsfjellet, blir solgt til ca. takstverdi/prisantydning. Vi pleier å treffe ganske godt i forhold til å sette prisene på et nivå som markedet også mener eiendommen er verdt.

Hvor lett er det å selge hytter i Hedalen?

Hyttemarkedet på Hedalsfjellet er delt i to segmenter:

1. «Høystandardhytter» med innlagt vann, strøm og fiber. Disse hyttene ligger i hovedsak rundt Søbekkseter og er i en prisklasse på ca. kr 3 000 000,-

Kjøpegruppen i denne prisklassen er «kresne» og har en liste over parametre som er viktig ved valg av hytte. Her kan salget ta litt mer tid da kjøperen har mange hytter å velge mellom  – også på andre fjelldestinasjoner.

2: Folkehytta («lavstandard hytte») opp til ca. 1 500 000,- uten innlagt vann, strøm og fiber. Disse hyttene går forholdsvis raskt å selge.

Folk ser på dette som en «rimelig» inngangsbillett til fritidsboligmarkedet og er innstilt på å gjøre oppgraderinger av hytta etter hvert. Det at Hedalsfjellet ligger så nært Oslo-området, er en av de viktigste kriteriene for kjøp av hytte nettopp her.

– Hva er det som bestemmer prisnivået på den enkelte hytte?

Prisnivået på hytta avhenger av:

  • Standard – Den generelle standarden og tekniske løsninger er viktig for folk. Kundene ønsker komfort på hytta i større grad enn tidligere – og vil bruke tiden sin mer på avslapning og rekreasjon enn vedlikehold og oppgraderinger.
     
  • Beliggenhet – beliggenhet i terrenget og nærhet til vann, skiløyper og turterreng har også en stor betydning for prisen. Mange som kjøper hytte på Hedalsfjellet, er aktive mennesker som ønsker umiddelbar nærhet til skiløyper og turterreng.
     
  • Solforhold og utsikt – Sol og utsikt viktig for kjøperne.
     
  • Vei inn til hytta – Dette er nesten viktigere en strøm på hytta. Tid er et knapphetsgode i dag, og folk ønsker å komme seg enkelt til hytta på kortest mulig tid året rundt.

Ettertraktet fritidsboligdestinasjon

Grøv legger til at Hedalsfjellet i voksende grad er blitt en ettertraktet fritidsboligdestinasjon. Den korte avstanden til Stor-Oslo, flott turterreng sommer som vinter, høystandard skiløyper og fornuftig prisnivå gjør at mange vurderer å kjøpe hytte her.

– Min opplevelse er at det nå foregår det et generasjonsskifte på Hedalsfjellet hvor mange av selgerne har hatt hytta i mange år. Da ingen av barna vil ta over, og helsa/lysta til vedlikehold og bruk av hytta ikke er til stede, velger man å selge.

– De som kjøper, er ofte familier med barn som har en drøm om et fristed på fjellet. Mange har ikke et forhold til Hedalsfjellet fra før og blir positivt overrasket over hva fjellet kan tilby når de kommer hit. Veldig mange velger destinasjon først – og så hytta. Derfor opplever jeg at informasjon om hvilke muligheter som ligger på Hedalsfjellet for jakt og fiske, skimuligheter, turmuligheter m.m. er viktigere for folk enn selve hytta.

– Fritidsboligen kan man gjøre noe med – ikke beliggenheten. Ved salg spør jeg ofte selger om hva de har satt pris på ved å ha hytte på Hedalsfjellet, og hva de har savnet. Alle som selger, gir uttrykk for at de har satt veldig pris på tiden og opplevelsene i området.

De vektlegger i tillegg gjestfriheten og den høye servicegraden hos lokalbefolkningen og de lokale servicebedriftene. Det de savner, er et møtested på fjellet som hyttefolket kan bruke som turmål og samlingspunkt. Kanskje kunne dette være noe for Tipphytta som nå eies av Hedalsfjellet?