Spor av kirke- og folkeliv i Sør-Aurdal gjennom 900 år


Ved Reinli kirke

Pilegrimsvandringa

På Hølersetra

Søndag i Hedalen


Kveldsavslutning på Hølersetra 

Samlinga På Hølersetra ble avsluttet med sang og andakt ved Kjell Ellefsen.

Nå vil jeg fortelle dere om Kristoffer. For lenge, lenge siden levde en mann som var veldig stor og sterk. Han ville tjene, ta arbeid som soldat hos den sterkeste kongen i verden. Han ble soldat hos flere forskjellige høvdinger og konger. 

En av dem la han merke til hadde så stor respekt, ja, var faktisk redd for et kors. Han ble nysgjerrig. –Jeg må finne ut hvem som hører sammen med dette korset, tenkte Kristoffer. 

Til slutt fant han en munk som fortalte ham om at Jesus Kristus var den som hørte sammen med korset. At Jesus var kongenes konge og herrenes herre. Så ville Kristoffer tjene Jesus. Munken hjalp ham til å se at det å tjene Jesus, det var nå å tjene menneskene. Så ble det slik at Kristoffer skulle  hjelpe mennesker over ei elv. Med ei jernstang i hånda støttet og bar han mennesker over den strie elva.

En natt mens han lå og sov i den lille hytta si like ved elva, hørte han et barn som ropte: «Hjelp meg over elven.» Han gikk ut, men fant ingen mennesker. Han la seg til å sove igjen. På nytt ble han vekt av barnet som ropte: «Hjelp meg over elven.»

Jeg tror det var da han hadde hørt barnets rop for fjerde gangen at han først så et barn stå der ved elvebredden. Han tok barnet på sine skuldrer og ved hjelp av jernstaven støttet han seg ut i elven. 

Men midt ute i elven ble barnet plutselig så tungt. Det var bare så vidt den sterke Kristoffer klarte å bære barnet, så han ropte: «Det er jo som jeg bærer hele verden på mine skuldrer!» ropte han. Med nød og neppe fikk han båret barnet over eleven. 

Men da han satte det ned på andre siden, så han at det var ikke noe barn lenger. 

En voksen mann sto foran ham og sa: «Du har ikke båret hele verden på dine skuldrer, men du har båret han som skapte verden. jeg er Jesus, han som du tjener. Og for at du skal vite at det er slik som jeg sier deg det, skal jernrøret som du holder i din hånd i morgen, ha blomster og blad.»

Neste morgen sto jernrøret der med blomster og blad. Det hadde vokst ut i løpet av natten.

Dette en en legende, en vakker fortelling som vi kan lære noe av. Jesus har sagt at når vi gjør en tjeneste for et annet menneske, så er det å regne som en tjeneste mot ham selv. Han sa en gang at det dere gjør mot en av mine minste her på jorden, det har dere gjort mot meg.

Kristoffer ville tjene den sterkeste kongen. Han fikk som tjeneste å hjelpe de veifarende over en elv. Det var hans tjeneste for Jesus.

Fortsatt sier Jesus til alle som vil høre på ham og tjene ham – jeg har bruk for deg. Det er tusen måter du og jeg kan spre lys og hjelp og glede til andre mennesker. Lykke til med å være en som den hellige Kristoffer som ville tjene både Jesus og sin neste.

Korset er ei veiskilt for livet. Jesus viser oss veien til Gud, og Jesus viser oss at vi skal spre lys og hjelp og glede til våre medmennesker.