t 

 

 

"Tips og tang - øya" , Gran Canaria”

- Av Mona Næss - Gran Canaria

Folk flest koser seg når de har ferie, og kronene ”ruller” litt raskere enn til vanlig – noe de fleste av oss mener er greit. Men, er en litt bevisst kan en faktisk spare en del på noen av de valg en gjør. Eks. hyggelig å gå på restaurant i syden, god mat, koselig atmosfære osv.

Tips: se deg litt rundt i området der du er, for middagsprisene kan faktisk variere ganske mye. Maten er ofte like god den, atmosfæren er også like fin. Vår erfaring er at de typiske, spanske stedene er meget hyggelige. Tips: vær obs på at utleiepris for bil varierer også! 

Fra mars 2002 gjelder kun pengeverdien EUROS

Kursene har daglig småendringer, sjekk med bank, Internett eller avis hvis du ønsker nøyaktig kurs.

Vi regner slik for å gjøre det enkelt: 1000 pesetas (ta bort siste nullen og del på 2)

Dvs. 1000 pesetas er cirka NKR 50,00

(6 EURO er cirka kr 50,-) 

Husk at når du betaler med kort, visa og lignende, må du vise fram passet ditt.        

Kanariøyene: regner en består av sju øyer – Gran Canaria (den sørligste), Tenerife (den største av øyene), Lanzarote,  La Palma, La Gomera, El Hierro og  Fuerteventura. 

Temperatur: Det laveste vi har målt er 16 grader om morningen i januar. Ellers er det gode sommertemperaturer hele året. På sydspissen av Gran Canaria blir det svært varmt fra juni til cirka september – gjennomsnitt i år cirka 35-40 grader. Det har vært målt opp til rundt 50 grader i Arguineguin tidligere.

Temperatur nå, i oktober, cirka klokka 22.00 – 25 grader på vår terrasse (vi sitter ute på terrassen hele året!) 

Klimasoner: På Gran Canaria er det tre klimasoner, i sør tropisk klima. Her er tørt og landskapet bærer derfor preg av lite vegetasjon (her beplantes og pyntes nå hele tida). Du kjører fra sør til nord på øye, cirka en time. På grunn av klimasonene kan du oppleve regn og uvær på nordre del av øya samtidig som det kan være fint i sør. 

Vegetasjon/landskap – Gran Canaria:

I sør finner du ørkenlandskap i Mas Palomas. Her ligger fin sand (sanddyner). Sanda har blåst inn hit fra Afrika. Det mest stabile og fine været finner du fra Arguineguin, videre i Puerto Rico, Playa del Cura og Puerto de  Mogan. På strendene litt lengre nord kan det blåse en del. 

Midtre del av øya: I høyden blir en overrasket over grønn vegetasjon. Her er høye, skogkledde fjell. Blant annet nåletrær med kjempe digre kongler og mange vakre planter. Å kjøre til indre del av øya er en spennende tur, for her klatrer vi oppover veger hvor det er stupbratt, og hvor panoramautsikten minner oss litt om Norge. Trollstigen, kanskje? 

Nordre del: Her drives fehold. Her er grønne platåer. Det vakreste, mener noen. I Agaete møter vi stupbratte fjell som stikker opp av havet. Her går Fred.Olsen bilferga blant annet over til Tenerife. Fergeturen dit tar en time. 

Når du reiser – baggasje: Vår erfaring er at alle pakker med seg alt for mye: diverse kjoler, bukser, topper, jakker og ikke minst sko. Du trenger ikke mye, verken for en uke eller to uker. Anbefaler: badetøy, shorts, en langbukse, en kjole, en lett jakke. Det er så varmt at de fleste går i shorts eller kort kjole/skjørt  det meste av tida. I desember til februar kan det være behov for langbukse og en lett jakke om kvelden. Du trenger strandsko og sko til kjolen om kvelden.

Tips: Badetøy er billigere i Norge! Badehåndkle koster vanligvis 1000-2000 pesetas her nede. 

Mat: Øya har nydelig mat! Hvis du går på restaurant er vår erfaring at de typiske  spanske stedene er rimeligst.  Her søri er det butikker som også har norske varer hvis du ønsker det. Tips: Geitost finner du ikke her (hvis du er helt avhengig av den). 

Matretter:

Typisk spansk:

Tapas (spanske småretter). Her ”dynger” en ikke opp på tallerkenen, men tar litt fra hvert fat og koser seg med det før en forsyner seg igjen. Kan bestå av kanaripoteter, oster, små grønne pepper, kyllingbiter, kjøttbiter, soltørka skinke, salat osv. 

Fisk: Med havet rett utenfor døra er det naturlig at kanariene kan en del om fisk. Her kan du prøve fisk tilberedt på ulike måter – grilla fisk er nokså vanlig. Ellers finnes et utall av retter som er laget med ulike ingredienser fra havet. Blant annet Paella (panne med blant annet ris, fisk og sjødyr). 

Annen mat:

Kylling i mange ulike varianter, pizza (her får hver person en pizza – cirka 30 cm/dia), pastaer, supper (kanarisk suppe: mange spennende grønnsaker og litt kjøtt), ulike varianter av salater, kjøttet her nede er nydelig – også tilberedt på ulike vis. 

Magevondt: Vi hører ikke ofte om turister som blir  syke. Noen får en reaksjon etter noen dager, eller en uke (litt frysing og litt feber). Dette skyldes som regel luftforandring, for mye bading, eller for mye opphold i sola. Det finnes tabletter som forebygger mageonde. Kjøpes på apoteket i Norge. 

Sykdom: Husk å ta med E-111 skjema. Det får du på trygdekontoret. Blir du syk behøver du ikke å være engstelig for ikke å få hjelp. Her er legesenter over alt, de fleste er oppe 24 timer i døgnet. Er det alvorlig, sender de deg videre til sykehus. 

Soling: Vær forsiktig!!!!! Her er sola meget sterk. Folk får ofte forbrenninger, fordi de ikke er klar over styrken på sola. Her blir du også brun i skyggen! Start forsiktig, bruk solblokk. 

Bading i havet:  Dessverre har vi erfart at det er en del drukningsulykker på øyene. De aller fleste ulykkene skyldes uforsiktighet! En må ha respekt for Atlanterhavet. Havet her er ikke som fjord og vann hjemme! Understrømmene er i blant meget, meget sterke her nede. Men, det er nydelig å flyte i ramsalt hav. Tips: er bølgene høye, eller du merker understrømmer - rådes du til å bruke badevett. 

Vann: Du må IKKE drikke vann fra vannkrana!  Du kjøper vann på små, eller store flasker. Det er meget viktig å drikke mye når du er i syden. Vi har vannflaske med oss hele dagen!

Uten vanntilførsel blir du slapp, tung i hodet og svimmel. Tips: vann i bil, vann på tur!

Markeder: Det er markeder på de ulike plasser på ulike dager. I Arguineguin for eksempel er markedsdag på tirsdag. Markedet har en lang tradisjon på Kanariøyene. Her selges blant annet:  klær, sko, blomster, grønnsaker og frukt, kunst, afrikanske varer, klokker, suvenirer og mye mer. Her kan en virkelig gjøre en god handel faktisk, men du må ofte jobbe litt for å få ned prisen. Du bør i alle fall prute ned prisen til det halve av det selgeren foreslår. Vi sier: ”Er selgeren skikkelig sur har du klart å prute bra.” 

I butikkene: synes ofte nordmenn det går tregt. Slik er det bare! Spanjolene har mye bedre tid enn oss. En får bare innrette seg og slå ned på farta da. Tips: spanjolene oppnår høg alder! 

Priser: Leie av leilighet/bolig, strøm og vann ansees som dyrt.  Ikke alt av eksempel radio, TV, video, PC og slikt utstyr er rimeligere enn i Norge. Men, de fleste andre ting er billige: bilpriser (halve av i Norge), lave bensinpriser, rimelig mat, frukt,  grønnsaker og drikke (brus ned til 30 pesetas for en boks, vin fra 280 pesetas for en flaske), blomster, restaurantbesøk, klær, kunst, drosje, buss osv. 

Trafikk: Den er skremmende på Kanariøyene. Det er en del trafikkulykker her. Folk krysser gater med uvett, de går langs hovedveger – uff!. Disse tingene er NEI!  Å leie sykkel, eller moped anbefaler vi absolutt ikke. På hovedvegene holdes stor hastighet,. Det har  flere som har kjørt drosje fra flyplassen erfart.

Informasjonen vi har fått er at en aldri har hørt om bussulykker her. Flere av sjåførene eier bussen selv!  Kjører du bil: blinken på til venstre betyr – bilkø (stop).

Merkelig nok er faktisk er spanjolene meget rolige og tålmodige når de sitter i bilkø. Det er også mulig å be drosjesjåføren om å sette ned farta litt. 

Klimaforandring: Gode råd fra eksperter er at du får best utbytte av oppholdet i syden hvis du står tidlig opp, får utnyttet sollyset mest mulig. 

Sett ned farta når du er i syden: Når du er ute å går bør du gå langsomt. “Ruslegange” gjør at du bedre tåler sol og varme. En fjelltur kan være en fin opplevelse hvis du tar livet med ro, stopper litt og drikker litt vann. Klimaet her gjør at fjellturen må bli annerledes enn i Norge. En del folk glemmer det og blir dessverre sjuke. 

God tur!

Har du spørsmål kan du maile meg: monacanaria@hotmail.com


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |