t 

 

 

Tentamen i "verdens største klasserom"

I dag har 9. klasse vært med på tentamen i nynorsk i "verdens største klasserom".  Denne klassen er vertsklasse for 25 nettelever.  Prøven gikk på grammatikk, og vi møttes på klassepraterommet (chat). Her kan elevene og lærer skrivesnakke med hverandre på direkten. 

I forskjellige tidssoner

Elevene var delt inn i tre grupper. Første gruppe starta kl 10.00, norsk tid. For Gjertrud på Hawai var klokka 23.00 tirsdag kveld da prøven begynte.  Christoffer i Gjertrud på HawaiiCalifornia hadde valgt å holde seg våken til kl 01.00 for å få med seg prøven. 

Fullt så ille var det ikke for Johannes på Filippinene.  Der var det tidlig ettermiddag.

Linn og Lise Marie laga grøt til hele skolen denne dagen, men fikk permisjon fra skolekjøkkenet for å delta.

Travelt for læreren!

Undertegnede var lærer.  Elevene fikk spørsmål fra grammatikksidene jeg lager på nettet.  Nynorskordboka ble også brukt flittig.  I tillegg fikk de i oppgave å oversette en vits fra bokmål til nynorsk.

Jeg må tilstå at jeg fikk en travel time.  Noen spørsmål gikk til enkeltelever, andre ga jeg til hele gruppa.  Svarene kom kjapt.  Her var det liten vits å vente på at læreren skulle se at en satt med handa oppe og ville ha ordet!

Hensikt

For elevene betyr dette at de kan samarbeide med hverandre.  Læreplanene legger opp til samhandling på tvers av landegrenser.  Elevene har mye å lære av hverandre. 

For egen del må jeg kunne si at arbeidet i Globalskolen har gitt meg svært mye.  Det er spennende å ha elever i flere land og på andre skoler i Norge, og jeg lærer mye av å samarbeide med lærerkolleger i andre deler av landet.

For nettelevene gir dette mulighet til å ha kontakt med det norske samfunnet.  Hva det kan bety, var Berit Dahl inne på i et foredrag i Oslo for ei stund sidene.

 Veteraner

9. klasse i Hedalen startet som vertsklasse for 3 1/2 år siden.  Det første året hadde vi 6. klasse og 8. klasse i Globalskolen. 

Det var 15 nettelever dette skoleåret.  Nå har Globalskolen over 180 elever i 50 forskjellige land.  9. klasse i Hedalen er altså veteraner i Globalskolen. 

Arne Heimestøl


Nettsideansvar: Arne Heimestø|