t 

 

 

 Ungdomstreff!!

- Referent:  Sigrid Haugen

Fredag 15.06. arrangerte bygdeutvalget ungdomstreff. Alle elever i ungdomsskole og videregående skole var invitert, og mange var nok både spente og overraska da de kom til fint dekka bord på lokalet.

Anders Haugen fra bygdeutvalget leda kvelden, og første post på programmet var  kåseri av Lars Elsrud” over temaet: Hvorfor Hedalen? Her er noe av innholdet i det han sa: 

"17 år har jeg bodd i Hedalen, 17 år utenfor bygda. I hele 11 fylker har jeg bodd, og opplevd mye forskjellig: Byer med mange mulighet og aktiviteter, mange trivelige mennesker, forskjellige landskaper med fjell, sjø, flatbygder, skogsbygder…

I Hedalen har jeg  også opplevd mange muligheter og aktiviteter, trivelige mennesker - og,  det landskapet jeg er mest glad i av alle: skogsbygd med fjell. Men jeg skulle gjerne hatt en sjø i dalbunnen. Kanskje vi bør gå på med stikkspade og trillebår?

Fordeler med Hedalen:

·        IKKE usentralt Da faren min var liten, måtte de sette av hele dagen om de skulle en tur til Hønefoss. I dag kan du reise fra Hedalen kl. 16, være være tilbake kl. 22 og i mellomtida rukket å være på kino i Oslo.

·        Hedalen er et lite sted, men likevel stort nok: Du har mulighet til å bli kjent med deg selv, ved at du har: ro rundt deg (skog og fjell), gode venner og venninner som bryr seg og kommer med tilbakemeldinger. Du må engasjere deg, stedet er ikke stort nok til at tilbudene bare er der, men det er stort nok til at det er mulig å etablere tilbud, bare du engasjerer deg. Det fine med dette er at du lærer at ting ikke gjør seg selv. Du lærer å ta ansvar, og du lærer å legge merke til og bry deg om det andre gjør. Dette er svært verdifulle egenskaper på alle arbeidsplasser og i fritida.

Jeg tror også at det å vite at ting ikke gjør seg selv, gjør at du lettere setter pris på det du opplever. Og det igjen gjør deg mer fornøyd, og det igjen øker antall gode dager i livet ditt betraktelig. Og det er verdifullt, det!

Hva  Hedalen mangler:

·        Et pulserende uteliv. Hvor lenge tror dere det er det som lokker mest? De årene dette er det viktigste: bo utenfor!

·        Store arbeidsplasser med spennende karrieremuligheter. Hvor lenge tror dere det teller mest? For noen alltid, for andre til de får barn eller finner ut at de savner et roligere liv der en styrer en del timer av livet selv.

·        Slalåm, hotell med dans

·        Pub/kafe å samle om kveldene og på lørdagene

·        Skikkelig idrettshall for innendørs aktiviteter

·        Golfbane

·        Flere arbeidsplasser

·        Flere hus

Hva jeg mener Hedalen kan tilby:

·        Bygda vil aldri bli ferdig utviklet. Her er noe av det de før oss har gjort:

Bygd kirke, rydda gårdsbruk, bygd veger, bruer, hus, laget fløtningdammer, skaffet oss skole, gamleheim, butikker, bibliotek, etablert Bautahaugen, laget fotballbane, hoppbakke, lysløype, bygd lokalet…

·        Alt dette er her. Men det som er like spennende med Hedalen er alt det som ikke er her, og som det er vår jobb som er samla her å skaffe Hedalen:

vAlpinbakke i Landsendlia, golfbane og et lite tjern på Hedalengene, pub/kafe her på lokalet, nye arbeidsplasser. Det er VI som skal etablere framtidas HEBE, Multibil og Procontec. Se på Fjernarbeidssenteret f.eks.

Og det er særlig dette Hedalen kan tilby: Ei bygd med muligheter for den som vil etablere noe nytt., for den som vil være aktiv og være med å gjøre lista over alt det Hedalen har, lenger. Hvor lett tror dere det er å  være med å skape synlige forandringer på større steder?

Jeg tror det er viktig å :

·        Bo utenfor bygda noen år, for å få impulser, lære andre bygde-/bysamfunn å kjenne, slik at en kan plukke med seg de beste tingene fra forskjellig steder. Få venner også fra andre steder enn Valdres. Husk, det er absolutt flest av de som ikke er herfra, så det betyr litt å vite hva de mener og tenker. Ved å prøve forskjellige steder å bo og jobbe, finne ut hva du vil ha ut av livet ditt.

·        Deretter: Se om det er mulig å oppfylle noe av dette fra Hedalen. Husk på alt det her som venter på at noen kommer og gjør det!

Dessuten: Det går an å bli Lotto-millionær her i området også!" 

Sannelig interessante temaer for bygdas tenåringer!

På arket sammen med invitasjonen til kvelden hadde de fått disse spørsmålene:

·        Hva er bra Hedalen?

·        Hva er ikke så bra med Hedalen?

·        Hva er det viktigste årsakene til at du ønsker/ikke ønsker å bosette deg i Hedalen?

·        Hvilke jobbmulighet tror du finnes i Hedalen?

·        Hva tror du er viktig for å få flere turister til bygda?

·        Har du forslag til saker som Bygdeutvalget bør jobbe med? 

Rundt disse temaene var det nå gruppearbeid, og etter pausa var det gjennomgang av arbeidet og livlig samtale rundt svarene. Mange nyttige synspunkter kom fram! 

Kvelden bød også på leik og moro.

Mesterkapet i Bamsemums-spising var litt av en utfordring!

Nils-Harald og Arnt-Joar greide uavgjort: bare 6 av de 15 bamsene i skåla var igjen etter halvannet minutt!

"Den menneskelige pyramide" var en annen konkurranse. Her skulle de fem ved hvert bord lage en pyramide, der kun 4 bein i golvet var tillatt.

Alle løsta oppgava, på forskjellig vis, så juryen måtte ty til loddtrekning om vinneren, som ble Torbjørn.

Og premier var T-skjorter fra www.vassfarplassen.com, det populære nettstedet som en av bygdas utflytte ungdommer, Jan Ove Brenden, står bak.

Jan Ove var forresten invitert til å være med på treffet. Han kunne imidlertid ikke komme, men hadde sendt ei tale i sin kjente, friske stil, som ble lest opp! 

Bygdeutvalget hadde sørga for flott servering: Hamburgere, salat, brus og is. 

Til slutt var det musikk av "Kara". Og "Kara", det var Arnstein, Cato, Leif Eric og Roar.Musikk med virkelig trøkk! 

Bygdeutvalget håper at slike treff kan gjentas, og føre til mer samarbeid med de unge om bygdas ve og vel.


Nettsideansvar: Arne Heimestø|