tPublisert:  18.04.20

 


 

 

 

 

 

 

 

Fjelltur i Bogen

-Av Sigrid Haugen-

Søndag 08.09. arrangerte Hedalen Idrettslag tur i Bogen. Målet for turen var Steinhytta og helleristningen på Storrustefjell. Værutsiktene var ikke de beste denne dagen, og det er nok noe av forklaringa på heller laber oppslutning. Men de 14 som optimistisk tok beina fatt litt nedafor Storekrak, ble ikke skuffa.

Tåka og regnyret kom og gikk, men utover dagen ble det mer og mer klarvær, og vi fikk en flott rundtur i et mektig fjellparti. En fantastisk regnbue hadde vi garantert ikke fått se i klarvær!

Turens yngste deltakere var 2 og 3 år, de eldste rundt seksti. Etter en tung oppstigning, var det godt å finne Steinhytta og få seg en skikkelig rast. Denne bua ved Steinhytt-vatnet ble satt opp i 1895 av daværende eiere av Storruste-gardene, og den har gitt nattely til mang en fangstmann og turgåer gjennom åra. I 1995 ble den restaurert av dagens eiere av søre og nørre Storruste. Ei hyttebok viser at mange etter hvert finner fram til denne perla i fjellet. At fiskebestanden de siste åra har tatt seg opp igjen i Steinhytt-vatnet og Fiskevatna, gjør ikke området mindre attraktivt. Godt å registrere at mange års kalking og utsetting av fiskeyngel har gitt resultater.

Turen fortsatte i til dels uoversiktlig terreng til topp 1224. Derfra er det lett å orientere seg fram til helleristningen, som er avmerka på det nyeste kartet. Vi fant imidlertid ut at den på kartet var plassert noen millimeter for langt nord!

Ristningen er verken stor eller prangende. Da vi kom, var fjellet vått, og den var nesten ikke til å få øye på med en gang.

At det er en ristning laget av mennesker, har imidlertid eksperter slått fast, selv om ingen ennå har kunnet tyde den. Hva slags hensikt hadde den? Se mer om ristningen i Sør-Aurdal historielags Sagn og Soge i Søndre Ourdahl 2000, og på dette nettstedet.


Turleder hadde tenkt å gå samme veg tilbake som innover, men deltakerne hadde lyst til å se mer, og vi gikk en fin runde til Fiskevatna og fulgte Ringerike Turistforenings merka sti tilbake til Storekrakkoia.

Mange som er glad i fjellet og glad i å gå på tur, savner noen å gå sammen med. Hvorfor ikke slå seg sammen på denne måten? Da har en mulighet til å oppleve områder en ellers aldri ville kommet til. Vi har mange flotte turmuligheter i nærområda våre!!

Hedalen.no kan brukes som formidler. F.eks: NN tenker seg til XX den …(dato). De som har lyst til å bli med, ta kontakt!
Dagens tur inngikk for øvrig i årets tur-karusell, en fin inspirasjon til å komme seg ut. Du kan ennå rekke mange poster innen 1. november!


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |