tPublisert:  03.03.13

 

 

Får Hedalsmadonnaen komme hjem?

-Av kirkeverge Gunvor Heiene

Riksantikvaren ønsker å tilbakeføre madonnaen til Hedalen kirke. Men det er en forutsetning at vi kan skape bedre klima for henne i kirka. Det betyr at vi må fyre raskt opp kirka når den skal brukes, og senke temperaturen raskt ned igjen etterpå. Problemet nå er at varmen må settes på dagen før kirken skal brukes, og da blir det for tørr luft slik at malingen sprekker opp og flasser av.

Marianne Bjørnstads bror, Ola, har gitt tillatelese til at vi bruker dette bildet på Hedalen.no.  Det viser originalversjonen av jomfru Maria.  Konsulenter fra Riksantikvaren var i Hedalen sist høst og underviste om kirkeoppvarming og inneklima for kirkeansatte i Valdres. Da monterte de registreringsutstyr i kirka som viser temperatur og fuktighet ved madonnaen hele tida. Resultatene sendes inn til Riksantikvaren.

Selv om Herman gjør alt som står i hans makt for å fyre riktig, vil vi aldri greie å oppnå de resultater som Riksantikvaren forlanger uten å gjøre noe med fyringssystemet i kirka. Det som skal til, er en effektregulator og nye følere/termostater, samt et såkalt ”eggeur” som gjør at varmen kan settes på et ønsket antall timer før kirken skal brukes. Vi har innhentet tilbud fra Stensrud Eltrik AS, og det viser at vi trenger 23000 kr for å ha håp om å skape et godt klima for vår egen Jomfru Maria. Det er antakelig disse pengene som avgjør om Madonnaen får komme hjem. Foreløpig vet vi ikke hvor vi skal finne pengene.


Nettsideansvar: Arne Heimestø|