tPublisert:  10.11.06

 

 

Tid for ettertanke?

I dag har jeg laga lenke til en artikkel i Aftenposten, og jeg siterer fra en artikkel som Ingebrigt Steen Jensen har skrevet i "Vårt Land".  Ønsker vi en slik samfunnsutvikling som disse to artiklene tegner et bilde av?  Skriv gjerne om dette på Forum.

Noen lurer vel på hva "Lønner Vigelandsparken seg" har på Hedalen.no å gjøre.  Etter min vurdering er artikkelen høyaktuell.  Den handler blant annet om fjerning av tjenestetilbud, effektivisering og nedbemanning. Det er like aktuelt i byen som på landet.

Ingebrigt Steen Jensen er inne på samme tema i artikkelen "Land og by - sammen på ny!"  Siden denne artikkelen ikke finnes på nettet, tillater jeg meg å ta med noen sitater:

"Folk ser en søkkrik stat, en stat som ikke kan bruke opp pengene sine uten å overopphete økonomien, og samtidig en lutfattig kommune de selv er innbygger av.  Og så tenker de, i hvert fall tror jeg at de tenker, at hvem i all verden har bestemt at det skal være sånn?"

---

"På 60-tallet hadde vi råd til å ha banker og postkontorer i bygda.  Det var opptil flere i hver bygd.  Vi hadde råd til butikker, vi hadde råd til bønder som drev i liten skala, råd til aldershjem og skoler.  Nå er vi blitt så rike at vi ikke har råd til noe av dette."

-----

"Men er vi blitt spurt om dette?  Har noen gått til valg på et program for nedleggelse av og fraflytting fra grender, bygder og lokalsamfunn? Har noen spurt oss om vi synes NSB bør gå med overskudd? Og om bankfilialer med mennesker er noe herk? Ikke som jeg kan erindre."

"Det er krise i Distrikts-Norge akkurat nå.   Jeg tror vi er akkurat på grensen, helt på kanten, rett før det bikker over.  Tre-fire stramme statsbudsjett til, og store deler av ryggraden i samfunnet vårt bryter sammen."

----

"Men hvem har bestemt at det er slik vi vil ha det? Du? Jeg? Nei.  Tanken om at alt må effektiviseres, alt må rasjonaliseres, alt må skjæres ned og kuttes bort, alt som befinner seg nord for Sinsenkrysset, må ha kommet fra underlige steder."

" I Kirkenær og Steinkjær opplever folke det samme.  De føler at de er til plunder og heft for oss som bor i byen, at vi ikke vil vite av dem og deres, at distrikter er en kostnad og at bønder burde avlives av veterinæren, så lenge han fremdeles er i nærheten."

------

Skriv gjerne dine tanker om det som tas opp i disse artiklene.  Forum finner du her.

Redaktøren


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |