t 

 

 

Tradisjonsmat hos Arne G. P.

--Hos Arne P. må det være godt å bo når en blir gammel.  Det har en sambygding uttalt.  Ekstra godt må det nok være før jul, for da er det mye god tradisjonsmat å få!  Flere av oss har vært på besøk og smakt på lefser og heimelaga produkter av gris og okse.

Lefser på Hedals - vis

I november har Arne hatt besøk av flittige damer.  Først skulle potetlefsene bakes.  De er det Kjellaug som har ansvar for.  Potetene har Arne naturligvis dyrka selv.  Og lefser må man ha, især når en skal smake på rakafisk.

--Beate er best, mener Kjellaug.  Dette er lefsepoteten framfor noe.  Det uttalte i alle fall Olava Knutsen, den fremste lefsebakeren i Hedalen.

Potetene skal kokes med skrell.  Dette skal "flases" av.  Så skal potetene saltes og males.  Mel og stappa må ha omtrent samme temperatur, ellers blir lefsene seige.

Så er det bare å trille ut.  Takka må stå på fullt, for lefsa skal bare så vidt nedpå.  "Blikstestikka" brukes til å snu lefsene. Når de er ferdige, legges hver lefse inne i et klede for at de skal holde seg myke. 

Når lefsene er skikkelig kalde, kan de fryses ned.  Så er den delen av julebaksten klar.

"Slakteoppgjering"

To griser, en kalv og en okse hadde gode dager til midten av november.  Så ble det brått slutt!

Helle slakteri stod for slakt.  Hjem til Perlestenbakken kom det medisterdeig, karbonadedeig og alt det andre som skulle pakkes.

Først laga de fire damene kjøttkaker. Deretter var det karbonadene sin tur.  Disse skal hakkes fordi "slik skal det gjerast", sier Kjellaug.

Til slutt er det sylta sin tur.  Det er et skikkelig "grisearbeid".  Arne P. tar med grisehuene i bryggerhuset.  Her kokes de.  En del kalv- og oksekjøtt + bogkjøtt fra gris og rikelig med flesk må også til.

Skjæredamene lager tynne, fine skiver av kjøttet.  Deretter plasseres det i former.  Salt og krydder drysses på mellom lagene. 

Til slutt settes sylta i press.  Når alle syltene er ferdige, settes de i kokekrafta og kokes opp en gang til. 

Syltene avkjøles, og så er det klart for førjulsfest i Perlestenbakken.

Kjellaug, Anne Marie og Solveig


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |