t


Kommentaren

Publisert:  10.11.06


 

 

 


Julen – en travel tid for store og små

-Av Linn og Lise Marie
 

Om en uke feires julen med pomp og prakt. Barna er spente på hvem som eier Månetoppen, fedrene lusker rundt i garasjen for å finne igjen julenissedrakten fra forrige jul, mens mødrene vasker tak og vegger for å få et glinsende rent hjem. Alle gleder de seg til å sette seg ned i fred og ro, for å tilbringe en hyggelig tid sammen med familie og venner. 

Julen nærmer seg med stormskritt. Alle har aktiviteter i fleng. Juleavslutninger, julebord, pynting og vasking i huset er blant disse. Gavene må også ordnes og pakkes inn. Det er mange tanker i sving. Denne høytiden er for en stor del av befolkningen en familiestund. Man samles og har det koselig med familien. For mange husmødre er det ikke annet enn stress, men det er da koselig når man først er ferdig. Barna er som regel de ivrigste, og venter i spenning på julenissens pakker.    

Julen har ulik betydning fra person til person. Noen ser på julen som noe hellig og religionpreget. For andre er det en ”ferie” man tilbringer sammen med familien, har det hyggelig, spiser god mat og åpner pakker. Det finnes altså flere forskjellige julefeiringer, tanker og følelser. Det som kanskje står i sentrum for de aller fleste, er å feire sammen med familien – på ulike måter. 

Julens forberedelser består, som sagt, av mange aktiviteter. Advent, er som Märtha Louise sier, ventetiden. Noen venter på Jesu feiring, andre venter på pakker, mens den tredje typen venter på tid sammen med barn, barnebarn osv. Julen skal tross alt være en hyggestund, derfor må vi ikke la strevet ta overhånd.  

Julekalendere er noe barn flest virkelig ”trenger”. Medier, butikker og andre påvirkningskrefter vet å utnytte dette. Blånisseluer er noe vi kan se på de fleste barns hoder. Og det stopper ikke med det, man må jo ha hele tilbehøret. Sokker, votter, gensere, skolesaker og cd-er er bare noen av valgmulighetene. Tingene koster selvfølgelig flesk, og foreldre må punge ut store summer. Dette er en tid hvor pengene går unna i en fei, vi burde kanskje ikke vente oss så mye av våre medmennesker. Meningen med julen er vel tross alt ikke bare gaver? 

Julefeiringen i Hedalen går forhåpentligvis sin vante gang også i år. Uansett hvordan man feirer, er det for de aller fleste en høytid for glede og feiring. En del går i kirken, mens andre koser seg med ”Tre nøtter til Askepott” og andre juleslagere. Vi er også svært heldige som har en slik flott teatergruppe som vi har. Vi ser virkelig fram til å gjenoppleve ”den spanske flue” fjerdedag.  

Vi ønsker dere alle en riktig god jul og håper dere får en koselig julefeiring og nyttårsfeiring.

Hygg dere!


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |