t


Kommentaren

Publisert:  10.11.06

Fotball- for hvem ? 

”Av alt uviktig i denne verden er fotball det aller viktigste.” Påstanden er ikke min. Den stammer fra Pave Johannes, men jeg innrømmer gjerne at jeg synes paven er inne på noe.  

Fra kirkelederen i Vatikanet til Valdres og Hedalen. Leder av Bagn IL, Jørn Damslora, la i ”Valdres” 14.august opp til meningsutveksling om ”Fotballsamarbeidet i Valdres.” Dagen etter kommenterer avisas leder utspillet under tittelen ” Krevende fotballsatsing.”  

Foreløpig klarer jeg ikke å følge Jørn Damslora helt i ideen om ”spillerbank.

Enda verre er tanken om å kutte ut fotballen. Ideen bør momentant, og uten videre seremonier, gravlegges langt under grasmatta på Fossvang. Forutsetningen er selvfølgelig at  foreldre, foresatte og andre med interesse for unger, ungdom og fotball er villige til å investere både tid og penger i ungene sine, og at samme foreldre forklarer sine håpefulle at det man har forpliktet seg til å være med på, er man med på.

Hvis du leser dette, Jørn, la meg si følgende : Jeg kommenterer dine utspill ut fra mine erfaringer her i Hedalen. Dersom det er slik på Bagn at noen få ildsjeler må dra lasset aleine, forstår jeg deg. Du skriver : -Å starte ein ny klubb er eg i mot.

Hvis samarbeidet med SAFK/Fagernes innebærer at Bagn IL, kan bruke Fossvang mindre enn det dere selv kunne ønske , kutt samarbeidet med SAFK/Fagernes! 

Fullstendig enig med deg og fullstendig uenig med lederskribenten i Valdres når han skriver:
-         den eneste veien å gå for seniornivået, og sannsynligvis juniornivået i Valdresfotballen ,er å satse hundre prosent på en klubb. 

Ok. Lederskribenten skrev ”fotballnivået , ikke fotballen, så hvis ”nivået” er så forbasket viktig …  100 prosent satsing på en klubb, vil kanskje innebære at Valdres om noen år kan få en klubb i 2. divisjon.

Elleve seierunder gjenstår, og mye kan skje, men per i dag ligger Hønefoss FK , drøye sju mil herfra, på sikker opprykksplass til Tippeligaen. I det perspektiv frister ikke  2.divisjonsfotball på Blåbærmyra omtrent like langt unna, særlig mye.  

Sett fra Fagernes blir bildet selvsagt et annet , og i blant oppdager man hvor avsides Fagernes ligger.  

Aleine har Hedalen IL har denne sesongen lag i tre aldersbestemt klasser. I to klasser samarbeider vi med naboene.  I tillegg har våre yngste, og kanskje aller ivrigste fotballspiller : knøttene ,  kamper mot Nes , Begnadalen og Bagn. Kvinner senior spiller mot tre andre Valdreslag. ( I Hedalen 2. september.) Gutte –og juniorlag makter vi ikke å stille, men jeg tror  faktisk at et seniorlag i 6. eller 5. divisjonslaget er et godt tilbud til denne gruppa.

Fredag 22. kl. 1900 spilles det som kanskje kan kalles en seriefinale, mot Varde fra Gjøvik.  Fastleger, fotballtrening, og andre for befolkningen livsviktige velferdstilbud, bør befinne seg så nær brukerne som mulig. Fastleger, fotball osv. må selvsagt deles med andre. Noen ganger kan disse andre som man tvinges til å dele med, bo så langt unna at man kan dø av det.  

For noen år siden ble SAFK, senere SAFK/Fagernes, som alle aviser utenom Valdres kaller Fagernes, opprettet. Noen hedølinger fant et tilbud der , og har vært blant lagets støttespillere i flere år. Så langt , så vel. Seniorfotballen i Hedalen sovnet hen , og har først kommet tilbake inneværende år takket være hjemvendte SAFK-ere og andre interesserte, bl.a. gutter og juniorer.  

Kulturdepartementet bevilget tidligere i år tre millioner kroner til fotballsatsing blant barn og unge.  To promille av disse ”Valgerdpengene”, 6000 kroner, kan havne her i Hedalen. Hedalen Idrettslag har takket ja til å arrangere et møte med en representant fra  Indre Østland  Fotballkrets. For dette arrangementet får vi 1000 kroner. Senere får vi 1000 kroner for hvert av Fotballforbundets enkveldskurs vi arrangerer. Dato og flere detaljer kommer vi tilbake til senere.

Forutsetningen er , som før sagt: Noen må investere tid, helst enda flere enn de som allerede gjør det. Fra nå og en snau måned framover skal det spilles 14 seriekamper på Hedalen stadion. I tillegg skal vi arrangere Grendecup (14. sept.) og før nevnte fotballkveld for kvinner senior. Lagledere, trenere, dommeransvarlig, baneansvarlige , materialforvalter, kioskbetjening o.a. jobber gratis for at alt skal fungere så bra som mulig. Om lag like mange bortekamper krever kjørelister som laglederne setter opp, og investeringsvillige foreldre kjører.  

Fotball er lagspill , på og utenfor banen , og du inviteres med på laget !     


   

Nettsideansvar: Arne Heimestøl |