Bra med blåbær og multer
Det er bra med blåbær og multer i Hedalen i år. Flere har
benyttet det fine været til å ta en tur til skogs, og de fleste har nok
ikke kommet hjem med tomme bøtter og spann.
Det
er tredje år på rad at vi kan fylle bøtter og spann med multer -- fjellets
gull. Mye skal klaffe for at vi skal finne multer. Frost og kraftige
haglbyger er bærenes verste fiender. Særlig gjelder dette i
blomstringa. Men ei frostnatt nå i august er nok til å lage "gummibær",
altså mindre delikate multer. Dette opplevde vi for to år siden.
Multekrem smaker nydelig. Den kan gjerne lages etter egen smak.
Men trenger du oppskrift, finner du det her:
MULTEKREM
Til 6 personer trenger du :
6 dl kremfløte
2 - 3 ss sukker
ca. ½ liter multebær
Slik gjør du :
Pisk fløten til stiv krem med sukkeret. Bland inn multene. Bruk mindre
sukker hvis multene er syltet eller frosset ned med sukker. Desserten
settes kaldt til den skal serveres.
I Hedalen er det noen som blander kokt multesyltetøy med rå molter.
Prøv gjerne dette i moltekremen!
Blåbær
har det vært lite av de siste årene. I år kan en lett finne det en vil ha.
Det flotte været har gjort bærene store og søte.
Blåbær vokser i skogen og i fjellskråninger. Den blomstrer i mai - juni
med blårøde blomster. Vi kan lage syltetøy og saft av blåbær. Bærene
inneholder bra med jern.
Friske
blåbær har en antioksyderende virkning, de virker kreftforebyggende og
reduserer risikoen for slag, blodpropp og hjertelidelser.
Kolesterolinnholdet i blodet blir lavere. Dessuten motvirker blåbær
nattblindhet. Les mer om blåbær
her.
Her finner du noen oppskrifter du kan prøve:
|