tPublisert:  10.11.06

 

 

Bra med blåbær og multer

Det er bra med blåbær og multer i Hedalen i år.  Flere har benyttet det fine været til å ta en tur til skogs, og de fleste har nok ikke kommet hjem med tomme bøtter og spann.

Det er tredje år på rad at vi kan fylle bøtter og spann med multer -- fjellets gull. Mye skal klaffe for at vi skal finne multer.  Frost og kraftige haglbyger er bærenes verste fiender.  Særlig gjelder dette i blomstringa.  Men ei frostnatt nå i august er nok til å lage "gummibær", altså mindre delikate multer.  Dette opplevde vi for to år siden.

Multekrem smaker nydelig.  Den kan gjerne lages etter egen smak.  Men trenger du oppskrift, finner du det her:

MULTEKREM

Til 6 personer trenger du :

6 dl kremfløte
2 - 3 ss sukker
ca. ½ liter multebær

Slik gjør du :

Pisk fløten til stiv krem med sukkeret. Bland inn multene. Bruk mindre sukker hvis multene er syltet eller frosset ned med sukker. Desserten settes kaldt til den skal serveres.

I Hedalen er det noen som blander kokt multesyltetøy med rå molter.  Prøv gjerne dette i moltekremen!

Blåbær har det vært lite av de siste årene. I år kan en lett finne det en vil ha.  Det flotte været har gjort bærene store og søte. 

Blåbær vokser i skogen og i fjellskråninger. Den blomstrer i mai - juni med blårøde blomster. Vi kan lage syltetøy og saft av blåbær. Bærene inneholder bra med jern.

I år ser det ut til å bli blåbær.Friske blåbær har en antioksyderende virkning, de virker kreftforebyggende og reduserer risikoen for slag, blodpropp og hjertelidelser. Kolesterolinnholdet i blodet blir lavere. Dessuten motvirker blåbær nattblindhet. Les mer om blåbær her.

Her finner du noen oppskrifter du kan prøve:


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |