tPublisert:  10.11.06

 

 

Juletid utenfor Norge

-Av Mona Næss-

Folk drar fra Norge i hopetall for å tilbringe julen et eller annet sted i verden. På flyplassene på Kanariøyene for eksempel ”tusser” det av nordmenn og folk fra Skandinavia, både dag og natt nå. Flyene lander i ett sett både før jul, i romjula og til nyttår.

Mange nordmenn blir møtt på flyplassen av fastboende, familie og venner, som de skal feire jul og nyttår sammen med. Denne gruppa møter ofte folk som har gjort sitt ytterste for å skape julestemning her i sør. Pynta julehus, norsk julemat, nisse og pakker er en selvfølge. Og selvfølgelig er det ”plommen i egget” når en kan være sammen med sine kjære som kommer på besøk i juletida. Savner en julestemning så mangler som oftest ikke det blant oss som bor utenfor Norge, og det smitter nok også over på våre gjester! 

Turistene og tradisjoner

Men så er det turistene da, de som reiser for å oppleve en annerledes jul. Mange av disse får nok sine forventninger innfridd når de tar inn i turistområdene på et flott, barnevennlig hotell med oppvarmede svømmebasseng, små idylliske restauranter med eksotiske dufter og spennende mat, morsomme kelnere, musikk som det svinger av hver dag, feststemte mennesker, sol, varme og en svart natt der stjernene blinker vakkert i tropenatta. 

”Men klarer Ola Nordmann å legge fra seg jula hjemme?” Utenfor hotellet er gata pyntet med juletrær og nisser, og mange fargerike julelys dekorerer alle stammene i palmetrærne som står i rekke nedover gata. I juletid er det ikke ukjent å høre: ”Det er helt topp her, men julestemning har vi ikke.” Klarte altså markedskreftene å overse noe som er viktig? ”Våre tradisjoner?” Eller er de vi som ikke klarer å la vær å pakke med litt overlast når vi reiser ut i juletida? Det er ikke helt ukjent at mange nordmenn har vanskeligheter med å være åpen for det nye. Det viser seg ofte at vi underbevisst har en tendens til å sammenlikne nytt med det vi er vant med og forventer at slik skal det være. 

Det er så mange spanjoler her!, sa nordmannen som hadde reist fra Norge for å slippe ”julemaset” der hjemme. Han lå på stranda og lurte på hvor det ble av julestemningen? Så tenkte han litt, la seg godt til rette i den bløte, hvite sanda, lyttet på bølgenes brus mot land mens sola brant mot kroppen. Julestemning er å leve i et rikt land som gjør det mulig for meg å reise til andre land og oppleve at verden er ulik min egen i juletida, tenkte mannen. Mens han døste oppstod det i hans tankeverden bilder av fjell, snø, pynta juletre, festglade mennesker, prestens ord i en julepynta kirke, familie og venner. De er alle nær, smilte han fornøyd. Det er i grunnen ok med disse spanjolene her også, la han til for seg selv før han tok mobilen for å ringe hjem og ønske god jul. 

En hilsen til dere som feirer jula utenfor Norge,eller som vurdere å gjøre det.


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |