t


Kommentaren

Publisert:  19.04.20


 

 

 


”Hvor, hvor ble Einar Gerhardsen av?”

-Av Morten Hendis- 

Eller passer det seg kanskje bedre å si ”Godt nytt år” på årets første dag og i den første kommentaren i 2003? Kanskje er det like godt å gjøre begge deler, ønske hverandre til lykke med det året som kommer og samtidig tenke litt tilbake.

Morten HendisDet er årets første dag og de fleste tenker fremover, så også vanligvis med meg. Jeg pleier ofte å si at jeg bruker 95% av min energi på å tenke på dette øyeblikket og det neste og 5% til å tenke tilbake. En liten samtale med min gamle mor på årets nest siste dag ledet meg inn på noen av tekstene til Odd Børretzen, deriblant ”Anorakkene” som har et viktig spørsmål i refrenget som ga navnet til denne kommentaren.

Min gamle mor får ikke sove i årets siste netter, hun tenker for mye, som hun selv sier. Hun tenker på alt som har vært og som kanskje kunne vært gjort annerledes, på at alt var mye bedre før. Hun bruker all sin energi til å tenke tilbake, ganske slitsomt, men kanskje likevel nyttig? Om det er nyttig kommer vel kanskje an på svarene hun får ved å stille alle spørsmålene både sent og tidlig, og om hun til slutt faller til ro og får sove når svarene er gitt eller de uteblir? 

Det er helt sikkert ikke lett å bli gammel, men det er sannelig ikke lett å være ung heller. De unge har jo ikke engang så mange spørsmål å stille de, og det er ikke lett!  Jeg er helt sikker på at Odd Børretzen vet hvor Einar Gerhardsen ble av, og at han vet svaret på de fleste av de andre spørsmålene han stiller i teksten sin.

Moren min vet også det eneste mulige svarene på mange av spørsmålene sine, nemlig ”det er det ingen som vet”, men får ikke sove bedre av den grunn. Påstandene sine vet hun også svaret på; ”alt var mye bedre før”, med tilhørende svar ”det er jo lett å se”. 

Både Odd Børretzen og flere eldre jeg kjenner hevder at vi snart ikke har noen idealer igjen, verken personlige eller ideologiske, men det er ikke sant, i alle fall ikke hvis man skal tro Aftenposten, og det skal man visst. Selveste julaften har de en helside der de hevder at folket har talt, Ole Gunner Solskjær er det ypperste forbildet vi kan finne.

Altså hadde vi ikke bare Carl Ivar og Kjell Magne å se opp til likevel. Når det gjelder Carl Ivar er ikke han nevnt i det hele tatt forresten, mens Kjell Magne derimot, er det hele 9% av de spurte som mener er et godt forbilde. Både Wenche Foss, Kristin Halvorsen og Kjell Inge Røkke kommer høyt opp på lista over gode forbilder, eller idealer.

Ja, forresten, det gjør Jesus også, ja det stod i hvert fall i en avis i jula, at veldig mange nordmenn trodde at han kom tilbake altså. Men om det var det med ideal de tenkte på, det vet jeg ikke, ikke om de tenkte på det resten av året heller. Altså har de gamle rett igjen, før hadde vi selveste statsministeren som ideal, mens nå har vi bare en ung krølltopp som tjener seg rik på å leke den morsomste leken han vet om. Eller er det kanskje ikke helt sånn likevel? 

Vi kan selvsagt være enige om at allting var mye bedre før, men det var før vi kom til ”nå”, for nå er allting mye bedre enn før, i hvert fall hvis du er under 60. Eller for å sitere en ukjent forfatter; ”Allting er som det er, til det blir som det blir, det verste er om det blir som det var”.

Jeg hadde Mick Jagger, Per Pettersen, Gerd Muller og Ard Schenk  som forbilder jeg, og ingen av dem var så vidt jeg vet statsminister i Norge på den tiden. Kanskje er det ikke så rart at ungene mine ikke har Kjell Magne som forbilde, med den bakgrunnen faren har, mener jeg?

Når jeg tenker tilbake med 5% av min energi, så tror jeg kanskje det kan bli folk av de fleste unge i dag også jeg, selv om de bare har Solskjær, Eminem eller for den saks skyld Kjell Inge Røkke som idealer.  Kanskje hadde ikke Mick Jagger så mange glupe tanker om hvordan en god verden så ut den gang han regjerte mitt gutterom på 70-tallet, og kanskje har ikke dagens idealer det heller?

Kanskje det ikke er det vi bruker idealer eller forbilder til, å fremme tanker om hvordan en god verden ser ut mener jeg?  Kanskje vi bare trenger dem, uten at vi behøver å svare på ”hvorfor”. Det er jo likevel så mange spørsmål, uten egentlig svar mener jeg. Kanskje Odd Børretzen likevel ikke vet hvor Einar Gerhardsen ble av? Jeg tror jeg planlegger morgendagen og legger meg til å sove jeg.

Lykke til med det nye året!


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |