tPublisert:  10.11.06

 

Karnevalstid på Gran Canaria

-Av Mona Næss-

For frosne nordmenn kan det være ”opptinende” å lande midt i karnevalet mens en oppholder seg på Gran Canaria. Spanjolene viser en utrolig varme og livsglede som lett smitter over på oss utlendinger. Første gang står en på sidelinja og beskuer disse livsglade menneskene som får oss til å smile. Neste gang er en midt i toget, utkledd i blå kostyme og blå parykk. Kjempegøy, spør du meg. 

Karnevalet vandrer gjennom øyene på en måte. Lørdag 22. februar var vi i Las Palmas, der var det karneval. 27.februar passerte vi Santa Cruz på Tenerife, der var det karneval. 1. mars var vi i Puerto de la Cruz på Tenerife, der var det karneval. Denne uka har det vært karneval i Arguineguin, og neste gang flytter karnevalet til Playa del Ingles. Karnevalet varer ca. en uke på hvert sted. 

Karnevalstida er også rytmenes tid, føler jeg. Her i Arguineguin har vi hørt rytmisk musikk hver kveld og utover i ”de små timer” hele uka. Musikken er nokså ulik den vi til daglig hører heime. Her er blant annet sambarytmer, trommekorps, afrikansk tromming, spansk, rytmisk populærmusikk osv. Og lydnivået? Ja det må du bare oppleve. Her er ingen sure naboer som klager over støy. Slik er bare Spania, vi lever med musikken her. Skulle gjerne tatt med meg denne livsgleden tilbake til heimlandet. Men det er vel derfor turistene liker seg så godt her, i tillegg til sola da. 

I skrivende stund pågår avslutningen på karnevalet her i Arguineguin. Da brenner de silda, altså en figur som skal forestille en sild. Det skjer på stranda etter at karnevalstoget har brakt den dit. I kveld er alle sortkledde, fordi det er litt trist når silda brennes. I går kveld var karnevalstoget fargerikt og sprudlende. De andre dagene har det på markedsplassen/torget vært kåring av karnevalsprinsesse. Kandidatene er ansatte i blant annet butikker og i restauranter. Drakta er det som teller mest her. Kåring av barneprinsesse og dragqueen har det også vært. 

I kveld dundrer det løs her i Arguineguin. Da går fyrverkeri for tusenvis av kroner i lufta, og fjellene dirrer. Vi stirrer målløse mot himmelen – på det mest fantastiske fyrverkeri en har sett. Karnevalet er over for denne gang. Velkommen neste år!


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |