t |
|
||
|
Forfatterbesøk på ungdomstrinnet--En forfatter er en som synes det er vanskelig å skrive. Å skrive er å sette ord på bilder. Forfattere tenker visuelt. Når en produserer tekster, leter en etter bilder en kan skrive om. Dette sa forfatter Pål Gerhard Olsen fra Asker da han besøkte ungdomstrinnet på Hedalen barne- og ungdomsskole torsdag 27. mars. Pål Gerhard Olsen har skrevet innenfor ulike sjangere:
God fantasi--Et felles kjennetegn på forfattere er at de har ganske god fantasi. Det har dere også, fikk elevene høre. --Det viktige er å utnytte fantasien sin. Dessverre tør ikke alle komme fram med det de har på hjertet. Som forfatter bestemmer du det meste selv. Du er konge i ditt eget univers. Dette er en utrolig fin følelse! --Når vi leser en god bok, glemmer vi gjerne tid og sted. Vi smelter sammen med handlingen. Slik er det også når vi ser gode filmer. Da jeg skulle skrive den første fotballromanen min, så jeg for meg to gutter ute på en slette. De syklet på offroad- sykler. Plutselig datt en ball ned foran dem. SkriverådUt fra dette bildet ga forfatteren elevene skriveråd de selv kunne benytte.
Etter denne innledningen ble elevene bedt om å skrive i en halv time. Temaet skulle være en forbrytelse, og elevene fikk oppfordring om å bruke både ytre og indre spenning. OppsummeringForfatteren leste gjennom de fleste tekstene og kommenterte noen av dem. Flere fikk ros for det de hadde fått til på den korte tida. Her gjengir vi to innledinger: Lise: I sjokk slapp jeg kniven. Den nådde gulvet med et dunk. Han pustet ikke. Det virket som om tiden stod stille. Hvert sekund virket som en evighet. Handlingen jeg hadde begått, var utenfor min forstand. Det kunne umulig være jeg som hadde gjort dette. Han var hvit i ansiktet. Jeg kjente at kvalmen kom sigende. Jeg løp alt jeg kunne ned trappene og ut på gaten. Lette febrilsk etter et sted å gjemme meg. Jeg så meg rundt, det var ingen mennesker å se. – Løp for livet! tenkte jeg. Jeg sprang ut i mørket uten å vite hvor. Plutselig stod jeg foran et endeløst stup. Den alt for store addidas-genseren var klissvåt. Det var da det gikk opp for meg. - Jeg hadde virkelig tatt et annet menneskes liv.. Min forklaring var stikk motsatt av hva samvittigheten min mente. - Alle mennesker har rett til å leve, sa den. - Nei! ikke han, skrek jeg. Han sviktet meg! Han fortjente ikke livet! Jeg satte meg andpusten ned. Det var da tårene begynte å komme. Følelsen av å være ensom og forlatt. At jeg hadde tatt livet hans, tilfredsstilte ikke de forventningene jeg hadde hatt. Jeg hadde håpet på noe annet. Håpet på å få tatt hevn en gang for alle. Men det var ikke den følelsen jeg satt igjen med. Min følelse var at jeg hadde gjort en kjempefeil. En feil som ikke kunne endres på. Ida: Rikard var en mann i midten av tretti-åra, gift, og hadde et stort hus
i utkanten av Oslo. Det var et nydelig hus i et svært ettertraktet område.
Mange anså han som en svært heldig mann. |
||
Nettsideansvar: | Arne Heimestøl | |