tPublisert:  10.11.06

Mentor (4 år) og Sultan (1år).

Mevlide (15)

Faton (26)

Hira (19)

Agron (20)

Flora (kone til Sedat) (28 )

Storfamilien fra Pristina i Kosovo

En storfamilien fra Pristina i Kosovo har bodd i Hedalen siden mai 2002. De kom til Norge i 2001 og oppholdt seg først på forskjellige flykningemottak.  I vinter er det norskopplæring som er hovedaktiviteten deres. Alle har fått oppholdstillatelse i Norge.

Zecir (55) og kona Saha (55)Familien teller 10. Zecir (55) og kona Saha (55), barna deres:  Agron (20), Sedat (23), Hira (19), Mevlide (15).  Fetteren Faton (26), Flora (kone til Sedat) (28 ),  Mentor (4 år) og Sultan (1år).

Fem fra familien får norskopplæring på Hedalen barne- og ungdomsskole.  Der er Arthur Hauge som har ansvaret for de tjue uketimene.  De kan få opptil 3000 timer.

Zecir har drevet suvenirbutikk i Kroatia.  Han er også en dyktig kurvmaker.  Noen av kurvene hans ble solgt i Dokka sommeren 2002.  Denne aktiviteten fortsetter han med kommende sommer også.

Faton har prøvd seg i flere yrker.  Han er glad i musikk og har blant annet spilt i brylluper.  Ved siden av dette har han arbeidet på en trevarefabrikk.

Faton og Sedat understreker at en må være åpen for å ta på seg det arbeid som de tilbys. --Hedalen er bra sted.  Vi har et godt skoletilbud og kan bruke Internett.  Vi gleder oss til at  fotballsesongen skal starte.  Bygdefolket er flinke til å prate med oss. Men noe av det som er vanskelig for oss, er mangel på transporttilbud.  Det er ikke så lett å bo i Hedalen når en ikke har bil. 

Faton sier at det er viktig å lære seg norsk.  Det er en forutsetning for å få arbeid.  Når en har fått noe å gjøre, kan en etter hvert få råd til å skaffe seg bil. --Vi må ta slike ting etter hvert.  Det vil si at vi må tenke positivt!

--Hvordan opplever så familien den norske vinteren?

--I Kosovo var det kort vinter. Jeg har fått meg ski og prøvd lysløypa.  Hoppbakken har jeg ennå ikke prøvd.  Og så fikk jeg være med på skolens skidag.  Det gikk veldig bra.  Jeg liker å gå på ski! forteller Sedat.

Familien savner mat fra Kosovo.  Det er ikke så lett å få kjøpt de råvarene som skal til for å lage matretter en er vant med.  Men dette lar seg løse hvis en er med til f. eks Fagernes eller Sandvika. Der kan en skaffe seg råvarer en kjenner fra sitt hjemlige kjøkken.

Norsk mat kan være bra. --Pannekake er det beste! sier Faton.  Nå er fem av familien med på matkuset Hedalen Helselag har satt i gang.  De har lært seg å sette pris på lokale matretter.  Sauekjøtt er ellers favorittmat.

Familien er innstilt på å bo i Hedalen.  --Vi skulle gjerne ha hatt en romanifamilie til her, sier de.  Da hadde en hatt noen flere en kunne ha fellesskap med.

 


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |