tPublisert:  10.11.06

 

 

80-årsjubileum i "Dokka"

Torsdag 13.11. markerte "Dokka" 80-årsjubileum som butikk i Hedalen. På jubileumsdagen var det trangt om plassen i lokalene.  Mange stoppet opp for å få en kopp kaffe, og ikke minst for å slå av en aldri så liten prat.

I 1923 starta Ole Nordby, far til Bror, butikk i Brakadokka.  Her drev han på i sju år før han flytta dit vi i dag finner butikken.

--Før krigen var det bra etterspørsel etter blant annet ljå, hestesko og  hesteskosøm, forteller Bror.  --Salt sild fikk vi i 180-literstønner.  Grønnsåpe kom i butter på 25 kg, salmiakk fikk vi på 25-litersballonger, og både dette og sukker og kaffe måtte veies/måles opp.  Like etter krigen kom det melk fra Hønefoss i 50-litersspann.   Kundene henta melka på flasker eller i høvelige spann.

På 50-tallet begynte en med innpakka varer.  I 1952 kom det strøm til bygda, og ikke lenge etter dette fikk forretningen sin første fryser.  Dette var store framskritt med tanke på konservering av mat. 

-- Men på spesielt ett område har etterspørselen endret seg, humrer Bror. 
--Ingen kjøpte kattemat like etter krigen, men nå er dette noe av det vi selger mest av!

På det meste var det ni butikker i bygda.  Nå er det to igjen. --Omsetninga har økt år for år, forteller Marta.  Det har vært flere utbygginger av nåværende lokaler de siste åtte årene, og vareutvalget har endret seg og økt.  --Folk er veldig flinke til å støtte opp om butikken. Jeg optimist med tanke på framtida, "for mat skal dem ha!" sier den driftige butikkdama.

På jublieumsdagen var det  250 betalende kunder.  Snittet er på 200 per dag.  Hedalen.no gratulerer jubilanten!


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |