tPublisert:  10.11.06

 

 

FontenevokterenReisebrev fra Azorene

-Av Olav Kristian Huseby- 

Undertegnede lider av en sykdom, som kalles reisefeber (latin: tour galis / hedalsmål: laupesjuke). Dette medfører en sterk trang til å høre andre tungemål i deres rette element, minst et par ganger i året. Høstens kurering av lidelsen ble i år lagt til Azorene.

Azorene er en liten øygruppe på 9 øyer, ca 1500 kilometer vestover i Atlanterhavet fra Portugal. De har delvis selvstyre, men har mye felles administrasjon med Portugal. 

Varmt vann vil venstre og kaldt til høyreVi dro en grå og kald novembermorgen til Gardemoen, for å ta direktefly til Ponta Delgada, hovedstaden på Azorene. Ankomsten ble varm, med solskinn og 20 grader i skyggen. Hotellet hadde oppvarmet badebasseng, men øya har mange varme kilder, og noen av disse kan man bade i (mange er for varme). Havet har også en temperatur på 18 – 20 grader. Så når været er fint, kan en dra på stranda og slåss mot bølgene. 

Ponta Delgada ligger på Sao Miguel, som er den største av øyene. Den er 746 km2, og er bebodd av 130 000 innbyggere. Øya er bygd opp av 4 vulkaner, og terrenget bærer stort preg av dette. Det høyeste fjellet er 1103 m over havet, og det finnes store grønne jorder, bratte bergsider og tropisk regnskog. Øya er i det hele meget grønn. Der finnes 850 forskjellige planter og mange av dem er buskvarianter av potteplantene hjemme. Veiene er ofte pyntet med store Hortensia, og Asalea vokser som store busker.  

BlomsterpikerØya har flere små byer, mange har vokst i sammen, for å danne en sammenhengende bebyggelse langs kysten. Forskjellen mellom fattig og rik er stor, her som i mange middelhavsland. Dette gjør at en med korte mellomrom ser både falleferdig, men bebodde skur og villaer i 10 millioners klassen. Innbyggerne er for øvrig veldig rolige og livet går sin vante gang. Hvor ellers i verden, kan du se en parkert bil, føreren pratende med en kompis, i en travel bygate med 15 biler bak, og ingen tuter.  

Bading i AtlanterhavetVi tok i løpet av vår uke i paradis ca 400 bilder (mest digitalt). Vi vil dele noen av dem med dere her. Som dere ser så mangler det mange blomster på bildene. Byen derimot, var pyntet til jul, med masse lys på bygg, trær og gatelysmaster. For en rimelig penge leide vi bil, og så omtrent hele øya på 4 dagers kjøring. Detaljene sparte vi til neste gang. Nå var det vinter og blomstene hviler også her, men neste tur går i mai – juni om halvannet år. Vi håper å kunne få med 6 stykker til, som vi kan gi et minne for livet, med en guidet tur på denne vakre øya. Turen koster for en uke ca kr 4.500,- og STS solreiser har ukentlige flygninger året rundt. 

Hilsen Olav Kristian med reisefølge; Magnhild, Yvonne Merethe, Ann-Kjersti og Målfrid.

En park i Furnas Regnskog med tett vegetasjon
Ponta Delgada i skumringen Landskap med vulkaner
Kystlinjen Kongens utsikt
Ponta Delgada i julepynten Hedalsberter på tur til de varme kildene

Nettsideansvar: Arne Heimestøl |