t


Kommentaren

Publisert:  10.11.06

Ta en potet!

-Av Eldor Bråthen-

For rundt tre uker siden, like før jeg begynte høstferien og han dro på elgjakt , var jeg hos vår trofaste leverandør i Begnadalen og kjøpte poteter. Poteter kan tilberedes, nyttes og nytes på ymse vis , uten at jeg her og nå skal gå nærmere inn på den saken. Jeg nøyer meg med å slå fast at poteter er bra og rimelig mat, særlig når man kan kjøpe dem direkte fra produsent. Har man ikke pådratt seg for mye gjeld og forpliktelser, vil man ganske greit kunne skaffe seg det man trenger til vinterforsyning.

Omtrent på samme tid som jeg kjøpte poteter, begynte media å interessere seg for Kjell Inge Røkkes gjeld til Orkla på 600 millioner norske kroner.

Inger Hagerup skrev i sin tid et barnerim om en baker ”som baker kringle og honningkaker”. Her repeterer fru Hagerup for små og store lesere ei gammel og velkjent lekse : ” Har du penger, så kan du få, men har du ingen , så må du gå.” Privatfly er det aldeles ikke tale om. Ingen søte honningkaker for den som er blakk!

Hva ei passelig honningkake koster, vet jeg ikke. Det jeg vet, er at jeg betalte kr. 3,20 per kg. poteter. En rask runde på kalkulatoren forteller at for 600 millioner kroner kan man få 187.500.000 kg poteter, altså 187500 tonn.

I Sør-Aurdal er vi ca 3400 innbyggere. Ikke alle er like iherdige potetspisere, men la oss anta et gjennomsnittlig årsforbruk på 150 kg. per innbygger. I så fall setter Sør-Aurdals befolkning til livs 510000 kg, dvs. 510 tonn, poteter i året. 187500/ 510 = 367, 6. Trekker vi 367 fra 2003, er vi tilbake til år 1636. Omtrent på den tid måtte den aldrende, italienske fysiker og astronom Galileo Galilei , foran en forsamling av kardinaler og prelater, knelende gå fra den gudsbespottelige påstand at jordkloden beveger seg.

Poteter var noe kun ”underutviklede” indianere i Sør-Amerike kjente til. Blant sultne og underernærte europeere var denne livreddende planta totalt ukjent.

Kirkens menn har gjennom tidene forkynt mye rart. Andre ganger har deres ord vært til stor velsignelse. Uttrykket ”potetprest” tør vær ganske kjent. I sin tid var det et skjellsord i visse kretser. Ganske underlig å tenke på at de som den gang forsto og interesserte seg for folks timelige og herværende behov, risikerte å bli uglesett av mange kolleger og andre rettroende!

Tilbake til Sør-Aurdal. Folketallet i kommunen vår har til tider har vært en god del høyere enn det er nå. Poteten kom til Europa på slutten av 1600-tallet og til Norge omkring 1750. ”Allemannspise” i Sør-Aurdal ble den neppe før en del tiår senere. En helt nøyaktig beregning av potetforbruket i Sør-Aurdal gjennom tidene , lar seg neppe gjennomføre, men vi kan trygt slå fast at vi og kommende sør-aurdøler , for 600 millioner kroner , kan kjøpe og spise poteter ei god stund til.

Du og jeg og vi to kan gjerne dele en pizza i ny og ne. Selv totninger, med sans for poteter i ulike varianter, kan anbefale en ” Grandiosa”, om reklamekronene er mange nok. Pasta, Lasagne etc. lar seg også bruke. For øvrig er min ærbødige anbefaling : - Spis poteter !
Hva kostholdseksperter sier, vet jeg ikke, og ikke vil jeg vite det heller. Kommer en av dem i titteskapet og sier at vi bør kutte ut potetene, slår jeg av fjernsynet eller skifter kanal. I ytterste nødsfall forlater jeg lenestolen og går meg en kort tur.

God appetitt!


   

Nettsideansvar: Arne Heimestøl |