Ta en potet!
-Av Eldor Bråthen-
For rundt tre uker siden, like før jeg begynte høstferien og han
dro på elgjakt , var jeg hos vår trofaste leverandør i Begnadalen og
kjøpte poteter. Poteter kan tilberedes, nyttes og nytes på ymse vis ,
uten at jeg her og nå skal gå nærmere inn på den saken. Jeg nøyer meg
med å slå fast at poteter er bra og rimelig mat, særlig når man kan
kjøpe dem direkte fra produsent. Har man ikke pådratt seg for mye
gjeld og forpliktelser, vil man ganske greit kunne skaffe seg det man
trenger til vinterforsyning.
Omtrent
på samme tid som jeg kjøpte poteter, begynte media å interessere seg
for Kjell Inge Røkkes gjeld til Orkla på 600 millioner norske kroner.
Inger Hagerup skrev i sin tid et barnerim om en baker ”som baker
kringle og honningkaker”. Her repeterer fru Hagerup for små og store
lesere ei gammel og velkjent lekse : ” Har du penger, så kan du få,
men har du ingen , så må du gå.” Privatfly er det aldeles ikke tale
om. Ingen søte honningkaker for den som er blakk!
Hva
ei passelig honningkake koster, vet jeg ikke. Det jeg vet, er at jeg
betalte kr. 3,20 per kg. poteter. En rask runde på kalkulatoren
forteller at for 600 millioner kroner kan man få 187.500.000 kg
poteter, altså 187500 tonn.
I Sør-Aurdal er vi ca 3400 innbyggere. Ikke alle er like iherdige
potetspisere, men la oss anta et gjennomsnittlig årsforbruk på 150 kg.
per innbygger. I så fall setter Sør-Aurdals befolkning til livs 510000
kg, dvs. 510 tonn, poteter i året. 187500/ 510 = 367, 6. Trekker vi
367 fra 2003, er vi tilbake til år 1636. Omtrent på den tid måtte den
aldrende, italienske fysiker og astronom Galileo Galilei , foran en
forsamling av kardinaler og prelater, knelende gå fra den
gudsbespottelige påstand at jordkloden beveger seg.
Poteter
var noe kun ”underutviklede” indianere i Sør-Amerike kjente til. Blant
sultne og underernærte europeere var denne livreddende planta totalt
ukjent.
Kirkens menn har gjennom tidene forkynt mye rart. Andre ganger har
deres ord vært til stor velsignelse. Uttrykket ”potetprest” tør vær
ganske kjent. I sin tid var det et skjellsord i visse kretser. Ganske
underlig å tenke på at de som den gang forsto og interesserte seg for
folks timelige og herværende behov, risikerte å bli uglesett av mange
kolleger og andre rettroende!
Tilbake
til Sør-Aurdal. Folketallet i kommunen vår har til tider har vært en
god del høyere enn det er nå. Poteten kom til Europa på slutten av
1600-tallet og til Norge omkring 1750. ”Allemannspise” i Sør-Aurdal
ble den neppe før en del tiår senere. En helt nøyaktig beregning av
potetforbruket i Sør-Aurdal gjennom tidene , lar seg neppe
gjennomføre, men vi kan trygt slå fast at vi og kommende sør-aurdøler
, for 600 millioner kroner , kan kjøpe og spise poteter ei god stund
til.
Du
og jeg og vi to kan gjerne dele en pizza i ny og ne. Selv totninger,
med sans for poteter i ulike varianter, kan anbefale en ” Grandiosa”,
om reklamekronene er mange nok. Pasta, Lasagne etc. lar seg også
bruke. For øvrig er min ærbødige anbefaling : - Spis poteter !
Hva kostholdseksperter sier, vet jeg ikke, og ikke vil jeg vite det
heller. Kommer en av dem i titteskapet og sier at vi bør kutte ut
potetene, slår jeg av fjernsynet eller skifter kanal. I ytterste
nødsfall forlater jeg lenestolen og går meg en kort tur.
God appetitt!
|