t


Kommentaren

Publisert:  10.11.06

Vårt “Høydehus”!

-Av Wenche Størseth-.

Nå er det slutt på høydehus for våre toppidrettsutøvere. Det er forbudt. Nå trener de i naturlig høyde for å få et bedre utgangspunkt og treningsgrunnlag før de skal konkurrere i de forskjellige idretter rundt om i verden. Vi har også ”trent” i høyden i hele sommer, men ikke med samme mål.  

Med tanke på at vi kun bor 70 m over havet på Nesoddens vestside, blir faktisk overgangen til 750 moh stor for oss når vi er ved Strøen. Vi oppholder oss i høyden! Ikke det at vi trener så mye her, men vi ror, padler, sykler, bader og går turer i vårt eget tempo og er stort sett ute i all slags vær. Turene i år har vært til fots til gamle setergrender og fiskevann vi ikke hadde besøkt på 30 år! Strabasiøse og spennende turer for oss – og høyt til fjells. For oss er hyttelivet berikende på alle nåter, for her gjør vi noe helt annet enn vi gjør hjemme.  

Ikke alle er så heldig at de har et vann rett utenfor hyttedøra, og vårt vann er rent og godt. Som drikkevann er det upåklagelig, og som fiskevann er det bare helt fantastisk og uutømmelig! I år har vi spist så mye fisk at vi har et solid lager med D-vitamin til langt ut på våren. Spiser du fisk, så blir du frisk! 

Sensommeren og høsten har vartet opp med lekre, saftige og fargerike bær – fra multer, blåbær, bringebær og nå tyttebær. Det høstes og spises, røres, sukres og fryses til vinterens forbruk. Vi er ikke med i ”klubben” hvor den ene skal overgå den andre med kilovis av selvplukket bær. Vi plukker det vi trenger og tar det som en tur samtidig. Sopp er det vanligvis rikelig av, men den overlater vi til andre. 

Og tenk hva naturen har gitt oss i opplevelser? Alle fuglene som er observert, noen gamle, noen nye, våre trofaste, små firbente rovdyr, og alle de gleder de har gitt oss ved sitt nærvær. Skiftet i naturen, og ikke å forglemme alle de vakre solnedgangene med en fargeprakt som er unik. 

Sola er vel den største energikilden også på fjellet. I år har det vært spesielt godt og varmt, og badevannet var svært bra. Batteriene er blitt ladet (i kroppen), for vi er så heldige at vi fremdeles overlever med stearinlys og propan. 

Jeg er overbevist om at vårt ”høydehus” hvor vi er fra mai til september, har gitt oss like mye styrke og energi som idrettsutøverne får ved sine høydeopphold.  I tillegg har vi lagret mange gode minner, og vi har fylt lungene med ren og frisk luft. Så vårt ”høydhus” er absolutt å anbefale – berikende og nødvendig for kropp og sjel - og det er fremfor alt lovlig!


   

Nettsideansvar: Arne Heimestøl |