t



Publisert:  10.11.06

 

 

Hyttedrøm i rolige omgivelser

Familien Rødseth fra Asker trives godt på Hedda-hytta de skaffet seg for to år siden på Søbekkseter.  Hele 170 hyttedøgn har det blitt i året.  Far Eldor er medlem av hyttegruppa i Småsamfunnsprosjektet, og han har skaffet Søbekkseter både værstasjon og webkamera.

Værstasjon og webkamera

Web-kameraI vinter har Eldor Rødseth satt opp webkamera og værstasjon på hytta si. Webkameraet peker mot nordvest.  Tre ganger om dagen overføres bilde til denne sida. Dermed kan både hyttefolk og andre interesserte få et inntrykk av hvordan det ser ut i området.

Utedelen til værstasjonenVærstasjonen har en utvendig og en innvendig enhet.   Værprognosen er kalkulert ut fra forandringen i lufttrykket pr. time lokalt og gir en antydning om kommende værforhold de neste 24 timer.

Duggpunktet gir informasjon om faren for tåke og kondensering/ising. Når duggpunktet er lik utetemperaturen, vil det være tåke. 

Lufttrykkforandringen er svært viktig for å bedømme kommende vind. Jo større og raskere forandring (særlig fallende), desto mer vind har en i vente. Nedbørsmåler registrerer bare regn (ikke snø). Min/Maks resultater nullstilles hver dag kl. 00:00.

En slik værstasjon spår altså været kommende døgn i forhold til lufttrykket.  Den har ikke satellittbilder å gjøre beregninger ut fra.   Flere værdata finner du her og her.

Nettsida med værdata og webkamera er flittig besøkt.   Rødseth forteller at det er mellom 200 og 300 oppslag på sida hver dag.  I uke 11 var det 600 oppslag via Hedalen.no.  Totalt var det 2000 treff denne uka. -Morsomt er det å ha brukere i både Australia og USA, sier Eldor.

Størst trafikk er det på mandager og fredager.  Og det er rundt klokka 08.00 det er flest besøkende på nettstedet.

Innedelen til værstasjonen.  Her sendes data over telenettet.--Hva er motivasjonen bak dette tiltaket, lurer vi på.

--Jeg synes det er interessant å følge med på været i området jeg har hytte i.  Opprinnelig kommer jeg fra Sande kommune i Møre og Romsdal.  Fra hjemstedet har jeg utsikt til Stadt.  Som kjent er det mye vær i den delen av landet.  Men jeg har også tekniske interesser.  Dette er bakgrunnen for at jeg tok initiativ til tiltaket.

--Hvordan har du finansiert dette prosjektet?

--Sponsorer har gitt støtte på 17 500 kroner.  Det dekker halvparten av investeringen, og det er jeg godt fornøyd med.

Mange turer til Søbekkseter

Sist år har familien hatt omtrent 170 hyttedøgn i Hedalen. --Vi setter stor pris på å koble av fra en stressende jobbhverdag.  Stillheten her på

Søbekkseter vet vi å verdsette.  Dessuten er vi glade i naturen.  Turer på snø eller barmark har det blitt mange av.  Vi ønsker å oppdra barna våre til å bli glade i naturen.

Familien Rødseth

 

 

 

 

 

Fra venstre:  Hanne, Randi, Magnus og Eldor

Hva er bra, og hva kan gjøres bedre?

Vi lurer på om Rødseth har noe han vil framheve som spesielt positivt med Hedalsfjella.

--Det må være mulighetene som finnes når det gjelder fiske, kommer det kjapt.  --Fjellstyret må ha gjort en utmerket jobb både når det gjelder kalking av vann og utsetting av fisk.  I fjellvanna er det rikelig og stor fisk å få.  I sommer fikk jeg en ørret som var 49 cm lang.  Jeg hadde ikke vekt så jeg fikk veid den.  Men det ble en herlig middag med rømmesurret ørret.

--Er det noe du mener kan gjøres annerledes og bedre med tanke på tilrettelegging for hyttefolket i Hedalen?

--Her vil jeg peke på to ting.  Jeg er glad i småviltjakt.  Det er vanskelig å få jaktkort for dem som ikke er bosatt i bygda.  Kan Styret for Hedalsfjella ta opp den hansken?

Dernest vil jeg kommentere skiløypenettet i fjella.  Det må merkes skikkelig.  Folk som ikke er så godt kjent i området, kan rote seg bort.  Videre mener jeg at løypene i større grad enn nå må holdes åpne, og at de må være godt preparert.   Løyper preparert med slådd og sporkall er ellers bra nok for oss.


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |