tPublisert:  10.11.06

 

Elvepadling i Hedalen

ARNE HEIMESTØL

Om vinteren kan du kjøre på ski og brett i Vassfarporten Skisenter.  Men har du tenkt på at du kan surfe på bølger i Aurdøla, Urula og andre elver i Hedalen om sommeren?  Begna padleklubb bruker elvene i Hedalen, men så langt er det svært få hedøler som er hekta på padlesporten.  Lørdag og søndag møtte 11 til padletreff i bygda vår i strålende sommervær.

Martin EnsinkMartin Ensink fra Bagn var én av fire padlere fra Sør-Aurdal denne helga.  Han er medlem av Begna padleklubb, og de som er med her, er også medlem av Norges padleforbund.  Gjennom denne organisasjonen kommer en i kontakt med andre elvepadlere.  De fleste tilreisende denne helga var fra Oslo.

--Elvene i Hedalen og Vassfaret egner seg godt til sporten vår, forteller Martin Ensink.  Her er det passe og varierte utfordringer.  Denne helga var det ideell vannføring i Urula, mens Aurdøla var i største laget.  Tørre somre er ikke noen ønskesituasjon for oss, for vann må vi ha hvis vi skal kunne utøve sporten vår.

Miriam Øyhus slår av en prat med Ivar Kjensrud--Men dette ser ikke helt ufarlig ut, prøver vi oss med.

-Sikkerheten setter vi i høysetet.  Slik jeg ser det, er det større sjanse for at noe skal gå virkelig galt når jeg kjører bil til og fra elvene. Og en er mer utsatt for skader i fotball enn i elvepadling.

Vi legger stor vekt på sikkerhet.  Alle må ha tilstrekkelig med utstyr.  Og vi har gode rutiner.  Blant annet padler vi ikke alene.  Vi passer på hverandre slik at vi kan yte hjelp hvis noen får problemer.  Dette er noen av grunnene til at det få ulykker i denne sporten.

Utstyr

Elvepadlerne bruker elvekajakker med stort volum.  Vannet får ikke så lett overtaket på slike farkoster.  De er dessuten konstruert for å tåle røff behandling. 

Kajakkene skal brukes med spruttrekk.  Dette hindrer inntrenging av vann.  Vanntett regnjakke med mansjett ved hals og håndledd hører med, og noen bruker våtdrakt i tillegg for å holde varmen.

Det er i sommersesongen en padler i elvene.  Det skyldes både vanntemperatur og at is kan være farlig.

Her følger en oversikt over utstyr som trengs.  Se også cirka-prisene:

Elvekajakk - ny  9000 kr
Elvekajakk - brukt  5000 kr
Åre 1800 kr
Ekstra åre 3000 kr
Førstehjelpsutstyr  400 kr
Kasteline 1000 kr
Spruttrekk  1200 kr
Hjelm 1000 kr
Tørrstopp 2000 kr
Våtdrakt 1000 kr
Sko til våtdrakt  500 kr
Redningsvest 1500 kr

Noe for flere?

Vi må bare innrømme at dette så svært spennende ut.  Kunne dette være noe å ta tak i i Hedalsprosjektet?  Opplevelsesturisme kan ha gode muligheter i Hedalen, og elvene våre byr på varierte utfordringer. 

Ønsker en å surfe i trygge og rolige farvann, kan en prøve seg i Vassfaret eller i elva ved Engene.  Større utfordringer kan en få i Aurdalselva fra Bogbrua og nedover. 


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |