tPublisert:  10.11.06

 

 

Tilbakeblikk

MONA NÆSS

Hedalen ligger laglig når det gjelder ulike utflukter og turer i mange retninger. Turen fra Hedalen til Lærdal tok cirka 3 ½ time. Denne gangen valgte vi Valdressida tur/retur, fordi landskapet er så vekslende fantastisk.

På opptur valgte vi å stoppe på Tyinkrysset, det gamle knutepunktet mellom øst og vest. Magen ba der og da om påfyll, og det var naturlig å stikke innom Tyinkrysset Fjellstue som serverer mat til vegfarende hele året. I hyggelig bondestil valgte vi rømmegrøt. God, men litt i tjukkeste laget kanskje? Lappskausen til datteren var full av pølsebiter. Tja!

Vi tok en avstikker opp mot Tyinholmen hvor landskapet bretter seg ut i all sin prakt så snart en er oppe på toppen. På vegen videre inn mot Bygdin forandrer landskapet seg til et nytt panorama. Denne avstikkeren anbefales!

Lærdal er et kapittel for seg. Vi fikk ”fiskedilla”. Første dagen trakk vi opp cirka 70 fisk (på stang). Det ble et ”herremåltid” der samtlige produkter var fra Lærdal; poteter, gulrøtter, stekt fisk og bringebær. Lærdal er kjent for sitt gode klima når det gjelder dyrking av frukt og grønnsaker. I gamle Lærdalsøyri eimer det litt av det globale med trange gater, gatemusikanter eller dansere og utekafè der japanere, tyskere, nederlendere, russere og mange flere gjerne tar en stopp på veg til eller fra Bergen, eller for å fiske laks.

På returen stoppet vi ved Nystuen som i århundrer har vært en viktig del av Tyin-Filefjells historie, ved inngangen til nasjonalparken Jotunheimen.  Opprinnelig var Nystuen en fjellgard som ble skysstasjon og fjellstue, og i dag hotell. Det kan bare konstateres at stedet har en spesiell atmosfære.

Ute ble vi møtt av hester og hvite geiter. Inne oste stedet av ”sjel”. Det spesielle inventaret, utsikten mot vann og fjell og hyggelige betjening økte ønsket om å komme tilbake. På veggen hang en historie: Den handlet om de to bjørnene Pekka og Lisa. Den handlet blant annet om forfatteren Mikkjel Fønhus og bjørneforsker og forfatter Edvard Elsrud (fra Hedalen) som sammen med Treschow bestemte at de to bjørnene skulle utplasseres i Vassfaret.

Bjørnene ble fraktet i fly til Sandvatnet i Vassfaret. Senere kom Lisa ruslende inn på gården Fossholm i Ådalen. Pekka dukket opp ved Granheim Bilverksted i Begnadalen. Begge bjørnene var meget folkekjære.

Det ble rømmegrøt og ørret denne gangen. Her må bare bemerkes at maten holder til terningkast seks på Nystuen. Grøten var som fløyel, akkurat slik den skal være. Fiskemåltidet henger igjen i tankene. Det smakte nydelig, slik en håper at maten skal være i fjellheimen.

Tilbakeblikket viser blant annet hvor bra Sør-Aurdal er plassert på kartet. På forholdsvis kort tid kan vi berikes av inntrykk utenfor kommunegrensa. Turen som nevnes er kun en av de mange utfluktene vi kan velge mot de fire himmelretninger.


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |