tPublisert:  10.11.06

 

 

Årets turopplevelse

RIGMOR ØSTGÅRD BRENDEN

Jeg har vært på tur sammen med Gunhild Aspholt, Kari Alm Elsrud, Maria Syse Bråthen og Jørgine Myrvang, og jeg  fikk så lyst til å dele årets turopplevelse med flere.

Turen gikk til Sør-Norges størst jettegryter, som ligger ved Kvitingen i Nord-Aurdal kommune.
Foranledningen for turen var en invitasjon fra Gunhild Aspholt,hun ville så gjerne se igjen "gygerlaugitten" enda en gang (hun er 86 år).Vi var fem vel voksne jenter som dro avgårde søndag 15 august.

Gunhild Aspholdt ved gygerlaugitten

Vi skulle overnatte i ei hytte som Gunhilds bror, Ingebert Kulterstad, hadde brukt som tømmerkoie, men som han seinere bygde om til ei tidmessig hytte med peis. Hytta ligger innerst i Ølsjøen, og derifra var det opprinnelig ca 7 km.inn til jettegrytene (Gygerlaugitten sier vi oppi Valdres)
Nå er det blitt bilvei så en kan kjøre ca 4 km, men så må en gå det siste stykket.

Turen kan virkelig anbefales på det varmeste. Det gikk en fin sti gjennom skogen fram til Kinn. Det er en nedlagt gård som ligger idyllisk til ned mot Kvitingen. Derifra gikk vi en sti som delvis fulgte vannet, og selv om siste stykket var mere ulendt, var det ingen problemer for noen av oss å nå målet.

Tur til jettegrytene Utsyn mot Kavlevatnet i Stavedalen

 Vi hadde fint turvær, med gløtt av sol,og det var et fantastisk syn som møtte oss da kom fram og stod å så ned på lysspillet i jettegrytene. Det var små bølgekrusninger på det bekksvarte vannspeilet, og når sollyset traff vannflata så det ut som det flotteste fyrverkeri.

Når krusningene ble svakere, så det ut som om det ble dryssa sølvstjerner på vannet.Vi var enige om at dette synet ville ingen av oss glemme.Jeg prøvde selvfølgelig å ta bilder av det, men det må oppleves!

Det er også en fin tur om en går fra Sør-Aurdalsida. Da kan turen gå fra Stavedalen, men det er noe lenger å gå. (Selv har jeg aldri gått den veien, selv om jeg er vokst opp i Stavedalen, og har hørt om Gygerlaugitten fra jeg var småjente)

Hilsen til dere alle fra Rigmor Østgård Brenden.


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |