tPublisert:  10.11.06

Haraskåra - øst for Dyttholsknatten

Marit leser bjørnehistorier fra Per Hole sin bok.

Vassfaropplevelser

ARNE HEIMESTØL

Er du glad i å gå på tur?  Savner du noen å dele denne interessen med, og går du stort sett de samme turene hver gang?  Kanskje er Vassfar-opplevelser noe for deg.  Søndag 29. august arrangerte de siste turen for i år, og den gikk i bjørnens rike i Vassfaret - til Dyttholsknatten.

Det er Marit Stensrud og Bjarne Berg som står bak Vassfar-opplevelser. Tiltaket er en direkte følge av småsamfunnsprosjektet i Hedalen.  34 turgåere hadde takket ja til å bli med på guidet tur fra lia sør for Aurdalsdammen i Vassfaret, via vestsida av Fjellelva til Dyttholsknatten (1107 moh.).

Første del av oppstigninga var bratt, men det så ikke ut til å plage noen.  Overflod av modne villbringebær og blåbær førte til flere små pauser.  Underveis fikk vi høre bjørnehistorier fra Per Hole sin bok. 

Og at det fremdeles kan være bjørn i Vassfaret, fikk vi se.  For omtrent to år siden hadde bamsen gravd ut ei hule under ei rot vi gikk forbi.

Da vi kom over skogbandet, flatet terrenget ut, og det ble lettere å gå.  Vest for fjellelva var vi på Buskerud-sida.  Like vest for oss kunne vi også se mot det kjente bjørnehiet, Festningen.  Denne delen av Vassfaret er fredet som naturreservat.

På østsida av Fjellelva tok vi første matøkt og vi hadde anledning til å bli kjent med andre turgåere.  Både utflytta hedøler, begnadøler, hyttefolk og bygdefolk deltok på denne søndagsturen.

Kryssing av Fjellelva bød på utfordringer.Ferden opp til selve Dyttholsknatten gikk greit.  I det flotte høstværet hadde vi  praktfull utsikt over Vassfaret, og de fleste som var med på turen, hadde aldri vært i dette området tidligere. 

Bjarne og Marit serverte flatbrød og elgpølse, og det ble nok flere turer på mange av oss bort til skjærefjøla og flatbrødboksen.

Like øst for Dyttholsknatten kunne vi se ei bratt kløft ned mot Vassfaret, Hareskåra.  I fjor måtte en elghund som hadde gått seg skårfast, berges her.

På toppen!

--De to turene vi har hatt i år, har vært forsøk, forteller Bjarne Berg til Hedalen.no.  --Vi fortsetter gjerne neste år og er åpne for innspill fra dem som har vært med på turene på hva Vasfar-opplevelser bør legge vekt på.
 


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |