tPublisert:  10.11.06

 

 

Konkurranse på bredbånd

For to uker siden fikk Hedalen barne- og ungdomsskole bredbånd.  Eidsiva Energi er utbygger.  Nå er Net2you på banen og kommer med nytt tilbud til private og bedrifter.  --Vi har en rimeligere løsning enn Eidsiva, sier Michael Gothenborg til Hedalen.no.

Privatmarkedet

Hvis 12 personer melder seg, og disse kan dekkes av ett radiolink-knutepunkt, kan firmaet tilby 512 kbit synkron overføring.  Dette betyr i praksis 8 ganger ISDN-fart begge veier. 

For private er bindingstida ett år, og etablering koster 1000 kroner. Da får en alt utstyret som trengs for å koble datamaskinen på nettet. Inne i huset kan en selv lage nettverk uten at det kommer noe pristillegg, og det er ikke satt noen begrensning på overføring av data.  Prisen er 499 kroner per måned - inklusiv moms.

--Men kan de som inngår avtale risikere økte priser etter hvert?

--Det tror jeg ikke vil skje, sier  Gothenborg.  Statistisk sett går prisen heller ned.

Vi mener det skal være mulig å gi 90% av befolkningen i Hedalen bredbånd for 50 000 til 100 000 kroner i utbyggingskostnader.  Jeg må ta det forbehold at jeg ikke kjenner topografien i Hedalen godt nok.  Flere knutepunkter må nok til, men for hver gruppe på 12, kan vi lage et nytt punkt.

Bedriftsmarkedet

--Når det gjelder bedriftsmarkedet, har selskalpet følgende tilbud:

Hastigheter fra 256 kb/s til 2048 kb/s, priser fra kr. 1490,- + mva. I tilegg tilbyr de også tjenester som web- og mailhosting, serverdrift og leveranser av større serverløsninger/nettverk.

Smalbånd med telefoni

-Flere steder i Valdres tilbyr vi nå  "smalbånd", fortsetter Gothenborg .  Det vil si 4 ganger ISDN (256 kbit).  Dette koster 249 kroner per måned (inkl. moms).  Betaler en 399 kroner per måned, kan man si opp telefonabonnementet og bruke telefon via bredbåndsnettet.  En kan beholde sitt gamle nummer og bruke analogt apparat.  Da blir det gratis å ringe i hele Norge.  Viser det seg at interessen i Hedalen er stor nok, kan det bli tilsvarende utbygging her også.

Større overføringskapasitet?

--512 kbit kan synes å være i minste laget for enkelte brukere.  Hva kan dere gjøre med det?

--Blir interessen stor nok, er det ikke noe problem for oss å tilby overføringskapasitet på for eksempel 2 megabit eller høyere, sier representanten fra Net2you.

Utbyggingstid

Net2you mener de kan ha tilbudet på plass en måned etter at kontrakter er underskrevet.

--Og jeg må få legge til at vi naturligvis kan gi det samme tilbudet til de andre bygdene i Sør-Aurdal, avslutter Gothenborg.


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |