Blåbær
ARNE HEIMESTØL
Nå begynner det å bli modne blåbær. Fremdeles er de
forholdsvis sure, men når varmen setter inn fra og med tirsdag, kan det
bety av vi kan hente mer saftige og søte bær etter hvert.
Jeg har ikke funnet store mengder ennå. Men er en tålmodig, vil
en finne det en trenger.
Blåbær er fremdeles ett av de mest populære og lettest tilgjengelige
av de ville bæra våre. De smaker deilig rett fra busken og hvem sier nei
til nyrørt blåbær med sukker en høstdag?
De er også brukbare til svært mye, syltetøy, saft, og til desserter
og kaker av ulike slag. De egner seg godt til å fryse, både hele og
rørte med litt sukker. Les mer
her.
Kosthold med mye frukt, bær og grønnsaker er vist å beskytte mot
flere kronisk sykdommer, særlig hjerte-karsykdom. Den forebyggende
virkningen antas å ha sammenheng med den store mengden antioksidanter
man får i seg ved å spise et slikt kosthold, det er ikke mulig å plukke
ut et enkelt stoff. Blåbær og krekling er det to ville bærslagene som
inneholder mest antioksidanter. I tillegg har blåbær særegne medisinske
egenskaper. Les mer
her.
|