tPublisert:  10.11.06

 

 

Bilcross er topp!

Familien Nysveen har engasjert seg i bilcross.  Den gamle familiebilen er bygd om og tilpasset strenge sikkerhetskrav. Neste løp som Jørn skal kjøre nå, er på Eriksplassen i Vestre Ådal søndag den 20.juni. I denne artikkelen forteller Odd Nysveen om en spennende fritidsaktivitet.

ODD NYSVEEN

Hele familien begynte å fatte interesse for denne sporten da Camilla begynte å kjøre bilcross i fjor. Pga dette reiste vi på bilcrossarrangement  på Dokka for å se på.

Etter denne turen ble vi bitt av basillen og dro senere til Kongsberg. Der kom vi sammen med en gjeng fra Hallingby som var der for å kjøre. Disse var medlemmer i team "Sus og Dus".

Det viste seg også at noen av disse var tidligere arbeidskolleger av meg. Og de var en godt sammensveiset gjeng som hjalp hverandre når ting ikke fungerte helt som det skulle med bilene.  De backet hverandre opp på alle måter.

Vi fikk være med dem i depotet og se på hva de drev med der. Både Jørn og jeg fikk veldig lyst til å begynne med denne sporten selv. Jørn måtte vente til dette året, for en kan kjøre junior det året man fyller 16 år.

Først måtte han gjennom et juniorkurs, både med teori og praksis. Dette ble arrangert av NMK Hønefoss på vårparten i år. Fra mars og utover har tida gått med til å bygge om den gamle Sierraen vi hadde, slik at denne kunne godkjennes til bilcross.

Sikkerheten blir høyt prioritert i denne sporten. Alt brennbart materiell må fjernes fra bilen  Det gjelder for eksempel alle vanlige seter. Det må sveises bur rundt sjåførplassen, med godkjente dimensjoner. Det må monteres inn godkjent sete med fire punkts seler som blir skrudd fast i karosseriet.

Polstring skal det også være rundt buret slik at det ikke blir skarpe kanter. For å kjøre må du ha brannsikker dress, sko, nakkekrage og ballaklava(hette) under hjelmen. Jørn crasjet skikkelig under ei trening, og fikk da virkelig testet at utstyret fungerte.

Så nå har vi blitt medlemmer i "Team Sus og Dus" som holder til på Hallingby. Teamet har 26 sjåfører i en alder fra 15 år og opp til 68 år. Det er med både jenter, gutter, damer og herrer. Teamet er medlem i NMK Hønefoss.

Vi har med oss en stor gjeng med supportere når vi er ute og konkurrerer, og det blir da også veldig sosialt. Her er det med flere generasjoner, og alle deler med hverandre - både av mat og god hjelp.

En annen ting vi synes er bra, er at det er liten toleranse for alkohol innenfor teamet, og dette lar seg jo heller ikke kombinere med bilkjøring . Vi har fast filmfotograf, og det har blitt mange timer med å se på video fra vår egen kjøring. Da finner vi ut hva vi gjør feil og hva vi kunne ha gjort bedre.

Alle teamets biler er gule med svarte striper, og supporterne bruker gule gensere og jakker. Målet for mange i teamet nå er å kvalifisere seg til landsfinalen som går av stabelen i Bergen den 27. august.

En mann fra teamet har allerede kvalifisert seg, og flere prøver stadig. Kriteriet for å komme dit er at du må komme så langt som til en A-finale i et kvalifiseringsløp.

Neste løp som Jørn skal kjøre nå er på Eriksplassen i Vestre Ådal søndag den 20.juni. Dette skulle jeg tro var moro for flere unge og gamle i Hedalen, så det er bare å komme å se på når det blir arrangert løp i nærheten. Vi skulle gjerne fått i stand en bane her oppe også, men det er en lang vei å gå.


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |