tPublisert:  10.11.06

 

 

Brøtningen i Vassfaret

HELGE NORDBY

Vi som ble igjen i Vassfaret etter at den store tilskuermengden hadde forlatt brøtningen lørdag ettermiddag, fikk følge det videre arbeidet med å få tømmeret fram til Nevlingsdammen.

Lite visste vi om alt arbeidet som fulgte fløtningsmannskapet, men med Lavvo leir ved utløpet av nedre Grunntjenn hadde vi tilskuerplass hele pinsa.

Mange stokker satte seg fast her


Så var det båtens tur fra Nedre Grunntjern til Nevlingen

Det første arbeidet fløningsmannskapet tok til med, var å renske selve elva fra øvre til nedre Grunntjenn. Etter en velfortjent vil gikk de videre med å samle alt tømmeret som hadde spredd seg i hele nedre Grunntjern. Dette arbeidet ble nok mer omfatende enn planlagt i og med at grima som sperret av ”hallingsia” ikke hold, men røyk av i det tømmeret kom nedover fossen.Arbeidet pågikk i 6 timer, og først halv 2 om natta kunne mannskapet falle til ro.

Søndag formiddag var mannskapet på plass igjen. Noe rensk gjensto før en kunne samle alt i en grime for sleping over Nevlingen. Med nærmere 400 kubikk tømmer, utgjorde denne transporten vel 300 tonn. Med en 10hk motor var det ikke mye vind som skulle til for å stoppe det hele opp. Turen tok nær 6 timer hvorav 1 time lå det helt stille grunnet motvind. Også denne dagen ble det midnatt før Jarle kunne parkere båten.

Skogbrukssjef Arild Haglund


Det 300 tonn tunge lasset på vei over Nevlingen.

Jarle i gang med 6 timers fløting over Nevlingen


 

Flaket framme ved Nevlingsdammen sent søndag kveld

Klart for mer moderne transport

Nedre Grunntjern renskes søndag formiddag

Tross mye arbeide var det et fornøyd fløningsmannskap vi traff ved Nevlingsdammen mandag ettermiddag. Der ble tømmeret løftet opp på sitt naturlige element i moderne tid, - tømmerbil, - for videre frakting til videreforedling.


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |