tPublisert:  10.11.06

 

 

Guidede turer i Vassfaret og Vidalen

-Av Bjarne Berg-

Temagruppa for Vassfaret og Vidalen har jobbet med et prosjekt for blant annet å få i gang guidede turer i Vassfaret og Vidalen. Dette er nå kommet så langt at det er planlagt 3 turer i sommer som et forsøk.

To av turene er dagsturer, mens den tredje er en helgeaktivitet med Ildjarntunet Kurs- og Turistsenter som base. En oversikt over turene følger nedenfor, så sett av disse datoene allerede nå.

Vassfaret og Vidalen er et kjent naturområde på omkring 250.000 da på grensen mellom Oppland og Buskerud. Området ble vernet i 1985, og begrunnelsen for vernet var: ”Å bevare et vakkert og karakteristisk natur- og kulturlandskap av verdi for friluftslivet og som leveområde for bjørn”. Vernebestemmelsene legger også restriksjoner på organisert ferdsel i det indre av verneområdet.

Mange har gått i området og er kjent her. Hensikten vår er å kunne tilby alternative turer som gjør at besøkende kan oppleve området fra en annen kant en det de fleste er vant med.
Vi har derfor valgt ut noen turer som går utenfor ”allfarveg” men som likevel er i hjertet av Vassfaret.

Er du interessert i å være med på en eller flere av turene eller ønsker mer informasjon om turalternativer, ta kontakt med

Vassfar-opplevelser
3528 Hedalen
vassfa@online.no telefon 61 34 96 95 (Bjarne eller Marit)

Sommeren 2004

Programmet for sommeren 2004 er slik:

 • Tur 1: Måsåvegen. (lørdag 26. juni)
  Turen har utgangspunkt fra Bjørke i Vassfaret. Vi går opp Hansesprangbakkene, besøker et bjørnehi på vegen før vi kommer til Hansesprangsetra.

  Det er ganske bratt stigning opp til Hansesprang, men herfra tar stien av vestover og terrenget blir slakere.

  Vi krysser Juvbekken og videre under Brennkollen mot Fjellvatnet. Ved Fjellvatnet kommer vi inn på Dølavegen, som var hovedvegen for vassfarfolket når de skulle til Hedalen, enten det var for å begrave sine døde, om de skulle til kremmeren, eller det var andre ting de måtte ut av Vassfaret for å ordne. Vi følger Dølavegen et stykke til vi kommer til Storausttjern. Her forlater vi Dølavegen og svinger ned mot Vassfaret igjen.

  Området gir en fin utsikt over Vassfardalen og det er fult av historie, ikke minst krigshistorie. Det var her hjemmestyrkene hadde sin hovedbase fredsvåren 1945.
  Lokalkjent guide følger med på turen. Vel nede i Vassfaret igjen serveres et felles måltid.
  Turen tar 5-6 timer.
   
 • Tur 2: Kulturhistorisk vandring gjennom Vassfaret og Hedalen
  (6. – 8. august)

  Denne turen er lagt opp som en helgetur med base på Ildjarntunet Kurs- og Turistsenter hvor deltakerne skal bli kjent med Vassfaret og Hedalen og noe av den rike natur og kulturhistorie som vi har her.
  Turen omfatter 2 overnattinger på Ildjarntunet Kurs- og Turistsenter med full pensjon.

  Felles transport fra Ildjarntunet til Vassfaret med guidet tur over fjellet til Hedalen stavkirke. En tur som tar ca 6 timer. Om kvelden blir det grillaften og andre aktiviteter.
  Etter frokost søndag går vi opp til stavkirka og får omvisning der. Etterpå kan de som vil gå Kongevegen fra kirka til Bautahaugen hvor det blir omvisning/aktiviteter og her serveres også dagens lunsj.
   
 • Tur 3: Dyttholsknatten. (søndag 29. august)
  Dyttholsknatten er kjent for de fleste bl.a. fra Mikjel Fønhus sin diktning, men det er kanskje ikke så mange som har vært på toppen (1107 moh) Oppstigningen kan være tøff der vi går opp like øst for det kjente bjørnehiet Festningen, som i dag er fredet som naturreservat.

  Når man kommer opp, får man så absolutt lønn for strevet, med en fantastisk utsikt over Vassfardalen, Sperillen og fjellområdene rundt.
  Turen tar utgangspunkt fra Aurdalsdammen i Vassfaret. For å avkorte oppstigningen noe, kan vi kjøre en skogsbilveg som går opp mot Fjellelva.

  Herfra bratt stigning en stund gjennom gammelskogen, før terrenget blir slakere og det åpner seg slik at vi ser innover Fjellelvdalen. Her inne ligger fjelltopper på opp mot 1300 meter, bl.a. Ørneflag som er det høyeste punkt i Sør- Aurdal med 1243 moh. Her inne er det ikke folk hver dag, så det finnes ingen stier, men terrenget er lett og det er fint å gå når vi har passert Fjellelva og svinger østover og ut på Nordre Dyttholsknatten. Vi tar samme turen tilbake og ned i Vassfardalen igjen.
  Lokalkjent guide følger med på turen. Turen tar ca 5-6 timer.
  Vel nede i Vassfardalen igjen blir vi servert en velfortjent måltid.

Nettsideansvar: Arne Heimestøl |