t


Kommentaren

Publisert:  10.11.06

Om søppel

RIGMOR BRENDEN

At søppel er noe”skrot”, og at det er fryktelig dyrt å bli kvitt skrotet, er det nok ikke bare jeg som har tenkt og sagt! Nå har vi akkurat fått regning på renovasjons-avgiften igjen, og denne gangen var det faktisk med glede jeg betalte den. Dette høres sikkert rart ut, men det har vært en lang historie før jeg kom fram til dette.

Den begynte vel egentlig mens jeg gikk på barneskolen for 50 år og hadde ei lærerinne (det het det den gangen) som fortalte oss om hagen til Gud. Denne hagen var naturen rundt oss, og den kunne vi bruke fritt, men vi måtte aldri slenge fra oss så mye som et lite ”smørbukkpapir” der, for det ville ødelegge hagen og ta ifra oss gleden ved å gå der.

Dette var kanskje en enkel forestilling, men den har alltid fulgt meg siden, og det har vært viktig for meg å være med og holde naturen ren, men betydningen av et renovasjonsprogram skjønte først fullt ut på en ferietur vi hadde i Tunis nylig. Det var der jeg ble så glad for Valdres Kommunale Renovasjon (VKR), at jeg høyt og tydelig erklærte at” aldri mer skal jeg klage på renovasjonsavgiften”!!

Den negative opplevelsen det var å ta en dagstur med buss der, skal jeg aldri glemme. Jeg satt på bussen og følte at vi kjørte gjennom en sammenhengende avfallsplass, mil etter mil. Naturen på begge sider av veien var så forsøpla at det er helt ubeskrivelig.

Jeg fikk se plast ”flakse” fritt rundt i trea og på bakken, glass og plastemballasje lå bare slengt i haugevis, plaststoler, filler og sko, senger og madrasser der fyllmassen hadde gått helt i oppløsning, papir, papp og all slags innpakning, reklameplakater og politisk propaganda, alt i ”fri flyt”.

At dette ble en slik kontrast for meg, skyldes selvfølgelig det faktum at jeg kommer fra Hedalen i Valdres. Her har vi et opprop fra VKR som heter ”hjelp oss å holde Valdres rent!”. VKR har lagt ned masse arbeid på å bevisstgjøre oss, og etter at jeg kom hjem, satte jeg meg ned for å se litt på hva vi egentlig får for pengene.

Jeg fant fram brosjyrer som vi hadde liggende og jeg så på kjøreplanene som er satt opp for hele året, og jeg leste om det som er gjort av opplysningsarbeide. Det er blant annet laget et eget undervisningsopplegg for skolene, og av egen erfaring vet jeg jo hvor viktig det er.

Jeg fant ut at det er laget symbol for 15 forskjellige sorter avfall, og at det er en hel del av søpla vår som går til gjenvinning, dersom vi benytter programmet for kildesortering. Dessuten får vi lov til å levere plastemballasjen gratis på miljøstasjonene. Vi har også fått veiledning om alt farlig avfall og hjelp til å bli kvitt det på en forsvarlig måte. Dermed har vi muligheten til å ta vare på miljøet for de som kommer etter oss.

Og her er vi med på hver vår måte alle vi som tar imot tilbudet om å kildesortere og å legge søpla vår i de forskjellige konteinere og beholdere som er satt ut for å hjelpe oss med å bli kvitt alt ”skrotet”, Vi kan ha ei bygd og et land som vi kan vise fram uten å skamme oss, men det koster selvfølgelig penger og det er dette jeg nå har betalt for med glede.

Hilsen til alle aktive søppelprodusenter fra Rigmor Brenden.

Ps. Da jeg kom hjem til Hedalen like før 17. mai, og denne opplevelsen var helt ”fersk”,var det en hel flokk sambygdinger som hadde ryddedugnad langs hedalsveien. Det ble det jeg vil kalle et positivt” kultursjokk”. Jeg hadde mest lyst til å stoppe bilen og rope” Tusen takk for innsatsen til dere alle”!!! (og nå fikk jeg sagt det også ) Ds.


   

Nettsideansvar: Arne Heimestøl |