t



Publisert:  10.11.06

 

 

Bredbåndet øker hastigheten 12-20 ganger

ARNE HEIMESTØL

Bredbånd til private og bedrifter er nå på plass for store deler av Hedalen.  Eidsiva har lagt på noen prosenter ekstra slik at alle skal være fornøyde.
I slutten av måneden starter arbeidene med å legge fiberkabel til Hedda og Multibil.
 

Installasjon

Fra ADSL (bredbånd for private) er bestilt, går det ca. to uker til modem og splitter kommer i posten.  Splitter er en boks som deler telefoninntaket i to; ett for telefon og ett for modem.  Har en ISDN fra før, skal det gå en ny kabel fra splitteren til ISDN-boksen.   Det følger med kabler i pakken en mottar fra Eidsiva.  Tilsendt pakke er Eidsiva sin eiendom, og denne slipper en å betale ekstra for.

I pakken finnes det også en veiledning for hvordan modemet skal installeres.  Ett viktig vilkår må oppfylles:  Datamaskina må ha nettverkskort installert.  Har den ikke det, kan Stensrud på Bagn eller annen dataforretning skaffe det.  Et slikt kort får du for ca. 300-400 kroner. 

Har en flere datamaskiner i huset, kan en lage trådløst nettverk.  Da bør en skaffe seg en ruter med såkalt brannmur.  Undertegnede kjøpte en slik boks.  Den kostet 850 kroner.  Her kan en koble sammen PC-er ved hjelp av kabler eller en kan koble til maskiner ved hjelp av trådløse nettverkskort i for eksempel bærbare pc-er. Med brannmur installert i ruteren gjør en det vanskelig for utenforstående å koble seg til eget nettverk.

Å sette opp et slikt nettverk kan være en krevende jobb.  Gunnar Heiene i Proreg kan sikkert hjelpe til med dette. 

Kostnader

Det koster 345 kroner i måneden å ha den billigste ADSL-pakken Eidsiva tilbyr.  Etablering koster 985 kroner med bindingstid på 12 måneder.  Flere har lurt på om det vil lønne seg å gå over til ADSL.

  • Den viktigste grunnen til å gjøre dette, er naturligvis en betydelig hastighetsforbedring. 

  • En betaler en fast pris hver måned uansett forbruk.  Dermed får en kontroll over utgiftene.

  • En er alltid på nettet.  Oppkoblingstida er redusert til 0 sekunder.

  • Å sende og motta e-post med store vedlegg går svært mye raskere enn tidligere.

  • Gamle datamaskiner ser ut til å få et nytt liv.

  • Nedlasting av programmer og musikk går så det suser.

  • Har du analog telefon, kan du nå prate i telefonen samtidig som noen er på nettet.  De som har ISDN-telefon, kan bruke begge linjene samtidig som en er på nettet.

  • ADSL gir også mulighet til å hente og se filmer, TV-programmer i opptak og til å lytte til radio fra hele verden med CD-kvalitet.

  • Flere i samme hus kan dele internettoppkoblinga.

  • Sammen med bredbåndspakken får en antivirusprogramvare og gratis oppdatering. (Denne tjenesten kommer på plass i løpet av et par uker.)

  • En kan si opp andre internettabonnement.  Ny e-postadresse følger med.

  • En kan bruke IP-telefon.  Da sparer en telleskrittene på telefonsamtaler. Les mer om dette herTelio er ett av selskapene som tilbyr slike tjenester.

Hva så med kostnader i forhold til ISDN?  Hvis en bare trenger én telefonlinje, kan en si opp ISDN og bruke sine gamle analoge telefoner.  Dermed vil en spare ekstrautgifter til ISDN-abonnementet.   Utgifter til telleskritt må en alltid regne med når en bruker ISDN eller analog oppkobling.  Det skal ikke så veldig mange timene til før en er oppe i samme totalkostnad som en har for bredbånd.

Utenfor eller innenfor?

Normal grense for ADSL er 4 km fra nærmeste telefonsentral.  Det kan gå å koble seg til bredbånd på større avstander også.  Dette kan Eidsiva teste ut.  Kobberkvaliteten på ledningsnettet fra telefonsentralen til bruker vil ofte være avgjørende for hvor vellykket tilkoblinga vil være.  Nytt sendeutstyr i sentralene er kraftig.  Eidsiva forteller at en har laget vellykket oppkobling helt opp til 6 km fra nærmeste sentral. Kontakt Eidsiva Energi på telefon
62 56 13 70 mellom 08.00 og 16.00 mand.-fred.

Eidsiva kan kontaktes av private her. Bedrifter finner informasjon på denne sida.


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |