tPublisert:  10.11.06

 

 

Elgjakta 2004

HÅVARD SUKKE

Snøen har begynt å vise seg frem, og kulden har begynt å slå seg ned på bakken. Da er det tegn på at høsten, og den store lidenskapen til mange-- elgjakt-- er over for denne gang.

Etter mange år med overflod av elg i Hedalen var det stedvis lite elg denne sesongen. Toppåret, som var rundt år 2000, var kvotene nesten 3 ganger så høye som den vi hadde tildelt i år.

Jaktlaget vårt hadde en kvote på 5 dyr, men det ble bare skutt 3 elger. I fjor hadde vi kvote på 10 dyr, og alle ble skutt. Flere jaktlag i Hedalen har slitt en del med å fylle opp kvoten i år. Mange klarte det, mens flere jaktlag manglet mange dyr.

Når man jakter på vilt, må man ha gode bikkjer, og så må man ha en porsjon flaks med seg hvis man skal lykkes. Flaksen var ikke helt på vår siden denne sesongen, men vi har hatt mange fine dager i skog og mark.

Det er ikke bare jakten som er i fokus når man er ute, men også det sosiale rundt selve jakten. Når man har sittet på post i mange timer i soloppgang og fryser på bena, er det godt å fyre opp et bål og legge på en gulostskive og kose seg.

Hvis man skal ha igjen en god stamme i fremtiden, må man nok kanskje vurdere å sette ned kvoten enda mer en det som ble gjort i år. Elgbestanden har vært kunstig høy de siste årene, men vi får håpe vi ikke har skutt den helt ned i kjelleren.

Det er ikke så enkelt for dem som sitter og skal forske på dette. Det blir spennende å se utviklingen de kommende år. Kanskje bjørn, hjort og jerv vil overta for elgjakten i fremtiden? Etter ryktene å bedømme så er alle disse oppservert i nærheten under årets elgjakt.

Foto: Hallstein Heiene.


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |